Blomsterlök

lok2003

Läs om lök för både höst och vår!

Höst- och vårlökar är härliga tillskott i trädgården! Sätt gärna lökarna snabbt efter inköpet så att de är så färska som möjligt. Tycker du att det ser tråkigt ut med vissna blommor och blad när blomningen är över? Plantera i en lökkorg, så kan du flytta dem till en mer undanskymd plats efter blomning. Låter du växterna stå kvar så kom ihåg att ändå låta bladen vissna ner ordentligt så att näringen får återgå till löken. Lökjärn eller en smal lökspade underlättar plantering. I synnerhet lök som planteras på hösten sätts hellre för djupt än att man gräver gropen för grund. För lite jordskydd ger risk för att löken fryser.

Är du otålig eller oroar dig för att blomningen ska komma för sent? Varför inte förodla? Sätt lökarna i en kruka som du ställer inomhus på en ljus plats. Håll fuktigt och plantera sedan ut (när det inte längre är risk för frost).

Hyos på grekiska betyder gris. Grisar älskar att äta hyacintlökar om dom hittar. Är det möjligt att det är därifrån hyacinten fått sitt latinska namn? Turban heter på turkiska tuliband. En turban med lite uppfinningsrikedom kan man nog se att vissa tulpaner ser ut som en turban. "Växter på våren" heter vernus. Ex. Crocus vernus, Vårkrokus. Saffran utvinns från saffranskrokusen Crocus sativus.

Vet du vad det dyraste som finns att äta är? Rätt svar: Saffran. Saffran plockas från krokus blomman tidigt på morgonen. 1 Kg = 150 000 krokusblommor. Smaklig måltid! 15.000... kronor per kilo är det genomsnittliga priset i västvärlden. Priset skiftar från 7000 - 76000 kronor per kilo, priset beror på kvaliteten av saffranet.

Lökar att planteras i gräsmattan, som hinner att blomma innan du börjar klippa din gräsmatta på vårkanten: Scilla, Vårkrokus och Snödroppe.

Källa Weibulls

Det finns ingenting så härligt som den dagen då de första vintergäckar och snödroppar skjuter upp ur den kalla marken. Det är ett säkert tecken på att vintern börjar släppa taget. Det är också lökväxterna som står för årets första färgexplosion. Tulpaner, hyacinter och narcisser i alla regnbågens färger ger trädgården färg och stämning. När man på hösten sätter ned de torra lökarna eller knölarna är det svårt att föreställa sig att de kan utvecklas till vackra blommande växter. Det är både lätt och roligt att odla lökväxter och en av höstens roligaste sysslor i trädgården.

Vill du slippa få löken uppäten?

Allium är en mycket vacker blomma som får dekorativa blomsterbollar på höga stänglar och kan vara ett alternativ för den som får sin lök uppäten. Varken rådjur, hare, kanin eller sork ska vara särskilt förtjusta i den.

Krokus

Visst är det härligt när krokusen tittar upp på våren och lyser upp i massor av vackra färger? Krokusen planteras med fördel i soligt skyddat läge där jorden är humusrik och väldränerad. Sättdjupet är 6-8 cm med 5-8 cm mellan lökarna.

Narcisser

Påsk- och pingstliljor är gamla klassiker i våra trädgårdar, men finns i många olika varianter. De finns i olika färger (b.la. olika helvita sorter) och med olika blomstorlekar och storlekar och färger på den typiska "näbben" blomman har. Många narcisser doftar även. Lökarna planteras i näringsrik jord på 10-15 cm djup (en del sorter något mindre) i sol/halvskugga. Vintertäck gärna med löv.

Dahlior - för variationens skull

Dahlian är en gammal klassisker som finns i en uppsjö av roliga varianter och det kommer ständigt nya sorter. Välj bland olika färger, blomstorlekar och former. Dahlian planteras i varm mullrik jord som är väldränerad i sol till halvskugga (men den föredrar sol). Dahlian hör till de vårlökar som gärna förodlas för att man ska slippa vänta så länge på blomningen, men går även att plantera ut direkt i maj. Vid förodling planteras lökarna i en kruka 6-8 veckor före utplantering. Sätt dem så att ögonen hamnar precis ovan jord. Krukan ska stå ljust och svalt och jorden hållas fuktig - utan att vara blöt. Avhärda den före utplantering (utplantering sker när det inte längre är risk för frost). Kom ihåg att vara försiktig vid utplanteringen så att rötterna och knölen inte skadas. Dahlior som är lite högre, över 30 cm, kan behöva stöd. Sätt ned en pinne redan vid planteringen så riskerar du inte att skada knölen senare. När dahlian börjar blomma så plocka bort blommorna varefter de vissnar för att stimulera mer blomning. Du kan även plocka dem innan de vissnar och sätta i en vas.

Dahlior klarar inte att stå ute över vintern, så vill du man ha kvar dem till följande år så måste man ta upp dem. Efter första frosten på hösten grävs dahlian upp. Klipp ner till 5-10 cm. Lägg rötterna luftigt och när jorden har torkat skakar man av den och lägger dem i torvmull. Över vinterna förvaras dahlian på en sval och frostfri plats.

Den vackra liljan

Visst är liljan vacker! Vare sig det är en kaxigt orangeröd tigerlilja eller en elfenbensvit kungslilja pryder den alltid sin plats. Samplantera gärna liljan med låga perenner. De fyller upp och ger dessutom lite skugga. Liljan vill helst planteras i en mullrik jord som är väldränerad och näringsrik. Gödsla gärna vid plantering (det finns särskild lökgödsel, annars går benmjöl bra) och vattna. När du sätter löken är det bra att ha grusig sand runt löken. Liljelökar bör sättas så tidigt som möjligt, men om vädret inte tillåter det så kan man förodla dem. Detta görs i kruka som ställa på lujs och sval plats tills risken för frost är över (Se: Dahlia). För att ge liljan lite extra skydd över vintern är det bra att täcka marken innan den fryser, tex med löv.

Gladiolus -snittblomman

Gladiolusen är en blomma med mycket vacker blomning som finns i flera fäger och passar både i rabatt och som snittblomma i vas. Eftersom gladiolus kan ta lite tid på sig innan den kommer igång med blomningen kan den med fördel förplanteras 6-8 veckor före utplantering (vilken sker när det inte längre är risk för frost). Detta görs i kruka (10 cm djupt) inomhus som får stå på en ljus och sval plats. Vid planteringen vattnas krukan ordentligt, men sedan gör man ett uppehåll med vattningen tills dess att man ser skott. När gladiolusen planteras ut vill den stå soligt i mullrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Vattna vid plantering. Eftersom gladilous inte klarar våra svenska vintrar måste den tas upp om man vill övervintra den. Gräv upp och klipp ner blomman till 10 cm. Låt knölen torka, skaka av jorden och förvarra den i torv - svalt, men frostfritt.

Iris

Irisen är en riktig klassiker i våra trädgårdar! Plantera löken i en väldränerad mull- och näringsrik jord i soligt läge, gärna lite skyddat. Täck gärna marken med tex löv före vintern. Sätt ut löken när marken blivit varm på våren - gärna tidigt, men inte förrän frosten är över. Det går mycket bra att förplantera irisen (sätt i kruka, håll jorden fuktig och ställ på sval, men frostfri plats). Kom ihåg att avhärda plantan före utplantering. Vid plantering av iris ska rothalsen (där blad och rot möts) vara ungefär 1 cm under jord och vattna sedan ordentligt. Före plantering kan det vara bra att låta roten stå i vatten några timmar.

Tulpanen - en gammal favorit

Dags att plantera tulpanlökarna! Visste du att tulpanen är Sveriges populäraste snittblomma? När tulpanlöken först infördes i Europa såldes den som en ätlig lök (vilket inte gick så bra), men det blev det snart ändring på. Idag säljs bara i Sverige ca 130 miljoner snittulpaner när det är säsong, men vi är varken den enda eller de första som fallit för den vackra blomman. Tulpanen finns omskriven redan på 1000-talet och finns avbildad på persiska tyger från 1200-talet, men de mest berömda tulpanälskarna kom senare och var holländare.

Tulpanen infördes i Nederländerna på 1500-talet, men det var först på 1600-talet som den berömda "tulpanmanin" bröt ut. Under tulpanmanin gjorde blommans popularitet att priserna för lökarna steg och nådde till slut rent otroliga summor. En sort vid namn "Semper Augustus" såldes för 120 000 kronor! Många nya sorter odlades fram under den här perioden, bland annat den första papegojtulpanen som fördes in i Sverige 1655 där den planterades i Uppsala. Det fanns 38 olika tulpansorter i Sverige vid slutet av 1600-talet. Många av sorterna som uppkom under tulpanmanin fick sin form och färg av ett virus som spreds av bladlöss.

Idag finns flera tusen tulpansorter i världen. Många av de viktiga sorterna har odlats fram från de s.k. Darmwintulpanerna som kom på 1800-talet. En Darmwinhybrid heter "Apeldoorn" och kom 1943. Den är en av de allra mest kända tulpanerna. Registreringen av nya tulpansorter tas om hand av den Kungliga Lökodlarorganisationen i Holland, så nog är landet fortfarande en tulpannation. Drivning av snittulpaner kom igång ordentligt på 70-talet.

TIPS! Om du vill plantera om dina tulpaner så gör det först när bladen vissnat ner ordentligt i slutet av juni. Plantera om dem antingen på en gång eller förvara dem torrt och plantera ut på hösten. Visste du förresten att det går bra att plantera tulpanlökar ändå tills jorden fryser?

Om du har en vas med tulpaner inne så ska du inte sätta dem nära färsk frukt. Frukt utsöndrar etylengas och det får tulpanerna att åldras snabbare.

Snödroppe

Ett underbart och tidigt vårtecken! Den trivs i nästan hela landet och planteras i mullrik, väldränerad jord med bra näringsinnehåll. Sätt ner dem tidigt på hösten och lägg gärna lökarna i blöt ca 12 timmar före planteringen. Snödroppen växer i större delen av Europa, men växer egentligen inte naturligt här norrut. Den infördes i Norden uner 1400-talet. Snödroppen hör till de lökar som rådjur, harar, kaniner och sorkar tycker mindre om.

Muscari armeniacum - armenisk pärlhyacint

Om du vill variera den traditionella pärlhyacinten kan du plantera den här fyllda sorten istället. De blå blommorna går så småningom över i blågrönt och stelnar istället för att vissna - vilket gör de tacksamma blommor för florister. Plantera i mullrik, väldränerad jord och vattna och ge näring vid plantering (benmjöl går bra). Passar även i kruka. Naturligt växer den armeniska pärlhyacinten i Turkiet, Kaukasus och på södra Balkan och kan växa på upp till 2000 meters höjd. Den trivs i i stort sett hela Sverige.

Visste du att...

...pärlhyacinten faktiskt är släkt med hyacinten?

...pärlhyacinten fått sitt latinska namn "Muscari" eftersom blomman ska dofta av mysk?

Scilla

...eller rysk blåstjärna som den heter på svenska, är en mycket vacker blomma när den blommar i stora blå mattor. Scillan är inte svårodlad utan trivs i de flesta jordar och grå bra att sätta i både sol och halvskugga. Lökarna planteras på 4 cm djup med 8 cm emellan, gärna i grupper.

Allium

De finns många olika sorters Allium (ca 700 arter) och de flesta är lättskötta och blommar rikligt. Det finns sorter som trivs i sol och andra som trivs i halvskugga och skugga. Ett varmt skyddat läge med väldränerad jord är att föredra - stående fukt tycker den inte om. Stora allium sorter kräver oftast mer näring än de mindre. Benmjöl fungerar bra. När det börjar gå mot vinter kan det vara bra att täcka marken med tex löv innan marken fryser. Förutom att Allium är ett släkte med många vackra prydnadsväxter hör faktiskt våra matlökar också till samma släkte.

Gömt i Löken

När löken eller knölen läggs ned i jorden under rätt förutsättningar så startar livsprocesserna igen. De lök och knölväxter som ska blomma på våren ska sättas i jorden under sensommar och höst. De behöver nämligen en köldperiod för att utveckla blommor. Rent generellt kan man säga att när de färgglada förpackningarna med blomsterlök dyker upp i butikerna så är det också dags att plantera.

 

Efterlikna naturen

Jorden till de flesta av dessa växter helst ska vara lätt och smulig och inte ständigt våt. Dessutom föredrar de flesta lök och knölväxter en solig växtplast. Ett tips är att plantera under träd och buskar där de flesta trivs - på våren får löken sol och en fuktig växtplats, medan det under resten av säsongen blir torrare, vilket passar löken när den vilar.

 

Så sätter man lök

När växtplatsen är vald bör man arbeta igenom jorden med en kultivator så att den blir luftig och genomsläpplig och därmed lättare för rötterna att etablera sig i. Det enda man behöver göra är att gräva ett hål och lägga ner löken i. Men en tumregel brukar ange att djupet ska vara tre gånger lökens höjd. Det är alltså lökstorleken som avgör planteringsdjupet. Det samma gäller plantavståndet men räkna med 10 cm mellan lök av tulpan och narcissa. Mindre lök sätts tätare och större lökar med större avstånd. Lägg ned lökarna i hålen med rotändan nedåt och spetsen uppåt. De väl är på plats täcker man igen med jord och vattnar. Och så ser man fram emot nästa vår.

En lökplanterare gör arbetet lättare. Man sticker ned planteraren i jorden så skär den upp ett hål, lagom stort skärskilt för större lökar. Man lägger ned löken trycker samman handtagen så faller jorden automatiskt ned ovanpå löken. Snabbt och effektivt.

Vid planteringen gödslar man med benmjöl. Redan satta lökar gödslas med blodmjöl när de börjar komma upp och med benmjöl efter blomning.

En vacker helhet

De lökar och knölar som som man sätter på hösten blommar först nästa år. Men med ett genomtänkt urval kan trädgården blomma oavbrutet under närmare 4 - 5 månader, lite beror det på var i landet man bor.Lökväxter passar fint i grupper med en enda sort eller flera sorter tillsammans. Det är bäst om alla sorterna i gruppen blommar någorlunda samtidigt. Annars dämpar de vissna blommorna från de tidigaste blommande sorterna mycket av glansen från de som blommar senare.

 

Lek med färgerna

När man sätter lökarna är det det en bra idé att arbeta medvetet med färgerna. En säker vinnare är ton-i-ton kombinationen där man arbetar med en huvudfärg och kombinerar den med olika nyanser i den vita, blå eller kanske den ljusröda rabatten. Mer iögonfallande blir det om man låter kontrastfärger mötas. Det man till sist ska tänka på när man kombinerar lökarna är blommornas höjd. När blommorna blommat över kan de klippa av dem - men inte bladen! Deras näring ska gå ned i löken igen, så låt dem vissna ner i lugn och ro.

 

Visste du att: det är vår när dygnsmedeltempraturen är stigande och ligger mellan 0 och 10 plusgrader. Här är några exempel på när våren normalt brukar vara på plats i Sverige.

* Kiruna, 1 maj

* Östersund, 11, april

* Stockholm, 16 mars

* Malmö, 22 februari

Källa. SMHI