Frukt & bär

CERTIFIERADE FRUKTTRÄD

Virusfria fruktträd - en väg till bättre skördar!

Av de certifierade fruktträden har ett urval gjorts på ett 70-tal av de mest använda sorterna. E-plantsproducenterna säljer dessa under varumärket 'E-planta'. Härigenom hittar konsumenten lättare de virusfria fruktträden.

Certifierade fruktträd ger virusfria träd.
Att ett fruktträd är certifierat innebär att bdet är producerat från utgångsmaterialet med känd härkomst och som renats från plantburna sjukdomar, främst virus. Virusfria fruktträd medför en rad fördelar
- Träden blir friskare och starkare
- Högre avkastning
- Bättre vinterhärdighet
- Större motståndskraft mot kräfta
- Träden når snabbare full storlek
- Bättre kvalitet på frukten.

alt

Behöver du hjälp med beskärningen?

Få en professionell beskärning av Katrineholms Trädgårdstekniska Byrå.

TIPS!

När det börjar gå mot höst och du får fallfrukt under träden, så kom ihåg att de kan ge fula märken i gräsmattan. Vill du slippa det så räfsa undan frukten varefter den faller.

Om du har frukt i träden som är angripen ska du genast plocka bort den, annars finns det risk att trädet smittas.

ÄPPLEN - både gott och nyttigt!

Visst har man hört att "ett äpple om da'n håller doktor'n på sta'n" och det ligger nog mer sanning i det än vad man kan tro! Det finns nu studier som visar att äppelmust har en förebyggande effekt för Alzheimer. I en studie på råttor minskade bildandet av s.k. beta-amyloider i hjärnan på dem när de fick en dos som motsvarade två glas must per dag. Dessutom blev de smartare. Must har även visats ha en lugnande effekt på Alzheimers-patienter. Förutom de positiva effekterna i samband med Alzheimers har äpplen också visat sig motverka olika sorters cancer. Äpplen är rika på antioxidanter.

Vi har ingen brist på olika äppelsorter i Sverige - det finns över 250 stycken! Vi har också ett klimat som gör äpplen extra goda. Ett kallare klimat gör att äpplena utvecklas långsamt, vilket ger dem tid att utveckla mer sötma och syra. Man kan faktiskt märka skillnad bara inom Sverige, men så är det ju ett väldigt långt land också. För att få bästa möjliga äpplen bör äppelträd planteras nära vatten i en solig sluttning. Trädet ska beskäras så att det blir riktigt luftigt. Man brukar säga att man ska kunna kasta en hatt mellan grenarna.

Visste du att olika sorters äpplen har olika antal kromosomer? Dels finns diploida äpplen som har 34 kromosomer och dels finns det triploida äpplen som har 51 kromosomer. Till de triploida äpplena hör bl.a. Gravensteiner, Husmoder, Ribston och Belle de Boskoop. Triploida äpplen är stora och saftiga med mycket smak (passar bra till must).

Torka äpplen

Har du provat att torka äppelringar någon gång? Det är inte svårt. Ta äpplen som du tvättat och kärnat ur. Skär äpplena i skivor. Lägg skivorna på en bakplåt (med bakplåtspapper) och torka dem i ugnen i ca 4 timmar i 50 grader. För att fukten ska komma ut kan det vara en bra idé att ha luckan på glänt.

När är det dags att skörda?

Ett äpple kan vara trädmoget eller ätmoget. "Trädmoget" innebär att det är dags att plocka för lagring och "ätmoget" innebär, som namnet anger, att det är moget att äta. Ett ätmoget äpple är helt färdigutvecklat och går inte att lagra. Grundfärgen har gått från grön till gul och ev. täckfärg har utvecklats. Armoämnena har bildats, all stärkelse har blivit socker och man känner på både doft och smak att äpplet är moget. Ett trädmoget äpple har nästan nått sin slutgiltiga storlek, har börjat få sin riktiga skalfärg och har börjat bli mindre fast och syrlig. Det är en konst att lagra äpplen i rätt tid. För tidigt plockade blir de sega, smakar mindre och kan dessutom skrumpna. För sent skördade blir de väl mjuka, har för lite syra och får lätt olika sjukdomar. Men med tiden utvecklas känslan och naturligtvis ska man prova att lagra frukt så att man kan njuta av egna äpple även sedan all frukt sedan länge fallit.

Populärt med egenodlat

Svenskarna är ett trädgårdsintresserat folk och det verkar som vi också gärna odlar egen mat. Enligt en undersökning gjord 2011 odlar hela  88 % av befolkningen mellan 18 och 74 år åtminstone någon egen gröda - men då räknas allt från grönsaksland och fruktträd till en kruka på fönsterbrädet. Kryddor odlas av 73 % av svenskarna, vilket gör det till den vanligaste grödan vi odlar. Kryddorna följs av vinbär, rabarber, äpple, tomat, sallat, jordgubbar och sedan potatis. Allt det vi odlar äts antingen direkt eller lagras. En hel del förädlas också på olika sätt, i form av sylter, safter, geléer, m.m. Det är faktiskt hela 130 000 ton hemmaodlade grödor, vilket är knappt en tiondel av den totala konsumtionen. När det gäller vissa grödor producerar fritidsodlarna faktiskt mer än vad yrkesodlarna gör. Äpplen, hallon, vinbär, krusbär och rabarber är sånt som fritidsodlarna odlar mer än proffsen av.

Nu får alla landskap ett eget äpple

Grattis Sverige, varje landskap har fått ett eget äpple av Sveriges Pomologiska sällskap. 
Sugen på att plantera ett nytt äppelträd i trädgården? Kom upp till oss och få råd eller se 
hela vårt sortiment här. Det vi inte har hemma beställer vi. Leverans varje vecka under högsäsongen.

Landskap

Sort

Blekinge

Melonäpple

Bohuslän

Veseäpple

Dalarna

Tunaäpple

Dalsland

Oranie

Gotland

Stenkyrke

Gästrikland

Malmbergs Gylling

Halland

Brunnsäpple

Hälsingland

Bergviksäpple

Härjedalen

Rött Kaneläpple

Jämtland

Rödluvan

Lappland

Rescue

Medelpad

Sundsäpple

Närke

Sickelsjö Vinäpple

Norrbotten

Silva

Småland

Hornsberg

Skåne

Aroma

Södermanland

Åkerö

Uppland

Bergius

Värmland

Stenbock

Västergötland

Kavlås

Västmanland

Fagerö

Västerbotten

Transparente Blanche

Ångermanland

Kramfors

Öland

Ölands Kungsäpple

Östergötland

Gyllenkroks Astrakan

 

Hos oss på Vårljungen hittar du under säsong ett brett sortiment (se tabellen här nedan) av fruktträd och bärbuskar. Vi har också certifierade fruktträd, E-plant, garanterat virusfria fruktträd, vilket innebär att träden blir friskare, starkare, växer snabbare och att kvalitén på frukten blir högre. Vill du ha något mer exotiskt så finns bland annat persika, aprikos, fikon och till och med kiwi. Planera redan nu för våren i din trädgård. Det vi inte har hemma beställer vi.

alt alt alt

Vill du veta mer om hur du planterar och beskär träd? 
Gör ett besök på Granquists-plantskola. eller hos Gardena

Du som vill ha hjälp med trädbeskärningen: 
Kontakta Anders på AB Katrineholms Trädgårdstekniska Byrå,  telefonnr: 070/5433181

TIPS: Jordgubbarna vill ha gödning före blomning och efter skörd. Algomin trädgårdsgödsel 
från Econova Garden garanterar en bättre skörd i flera år. 
Använd också det till dina bärbuskar, dock inte till hallon.

TIPS 1: Te gjort på svarta vinbärsblad blir c-vitaminrikt och lindrar vid förkylning. 
Beräkna 4 tsk hackade blad till två koppar. Värm kannan, lägg ner bladen och 
slå över kokande vatten. Låt dra 5-10 minuter.

TIPS 2: När du beskär dina fruktträd i januari, februari, kasta inte allt ris. 
Plocka ut några grenar av till exempel äpple, körsbär eller forsythia. 
Grenar som av naturen grönskar tidigt på året låter sig villigt drivas inomhus. 
Vackrare och billigare blomsterfägring inomhus i väntan på grönskan utomhus är svårt att hitta.

Björk - tas in i februari/mars. Den tid det tar för riset att utveckla musöron, så lång tid är det kvar tills våren kommer. 
Hästkastanj - drivs bäst från slutet av februari. Får spännande stora klibbiga knoppar. 
Forsythia - kan drivas i blom redan från november, december. 
Körsbär - vita eller rosa blommor. Drivs i blom från februari/mars. 
Körsbärskornell - blommorna kommer långt innan bladen slår ut. Drivs i blom från slutet av januari.

Fläderblomssaft

25 blommor av äkta fläder, Sambucus nigra

Saft och rivet skal av 3 citroner

1,5 l vatten

1,5 kg socker

50 g citronsyra

Lägg blommorna i en bunke. Tillsätt citronsaft och citronskal. Koka upp vattnet, rör i socker och citronsyra och häll försiktigt i det över blommorna. Täck bunken med blommor och låt stå svalt i 5 till 7 dagar. Rör om i bunken dagligen och sila slutligen ner flädersaften i rena flaskor. 

Flädern blommar i juni-juli. Efter blomningen får den svarta bär som också kan användas till saft. Fläder kan även användas till te (blommorna) och kräm eller saftsoppa (bären). Dessutom sägs det att flädern håller trollen borta.

APRIKOS

Man kan faktiskt odla aprikoser i Sverige. Sorten 'Nancy' klarar sig i ett bra läge upp till zon 3. Varmt och skyddat ska det vara. Aprikosen är en frukt med bra näringsvärde. Den innehåller mycket C-vitamin, dessutom A-, B- och E-vitamin, karoten och järn. Äter man aprikos färsk har den få kalorier. Torkad aprikos har högre kalori- och även kolhydratinnehåll än den färska frukten, men har också högre halter järn, zink, kalium, magnesium och E-vitamin. Aprikosens frukt, kärnor, blommor, blad och olja har under många tusen år använts i medicinskt syfte och som kosmetika. Vill man prova att lägga en aprikosmask som är svalkande och skön ska man blötlägga torkade aprikoser och mosa dem till en slät röra och sedan blanda med yoghurt.

Visste du att man i Armenien tror att aprikosen hjälper vid hjärtesorg och i Vietnam skyddade man förr sitt hem med grenar från aprikosträd för att slippa onda andar?

VALNÖT

Valnötter är både nyttiga och goda och visst vore det häftigt att kunna skörda egna? Valnöt, Juglans regia, bör planteras i lä och varmt och är härdig zon 1-2(3). Det tar mellan tre och sex år innan man får sin första skörd. Då så ska man torka nötterna i ungeefär en månad, mörkt och varmt. Valnötsträd kan bli upp till 12-15 meter höga.

Beskärning

Buskar

På hallon ska du på vintern klippa bort de kvistar som redan burit frukt. Vinbär och krusbär beskär du också vintertid. Ta bort det som är skadat eller dött, även kvistar som hänger nedåt och gallra 3- och 4-åriga grenar.

Träd

Första året beskär du trädet på våren och lämnar 3-4 grenar. De ska inte sitta mitt emot varandra och vinklarna mot stammen ska vara trubbiga. Toppa grenarna. Andra och tredje året väljer du ut huvudgrenar till kronan och klipp in skott som växer för kraftigt - detta görs också på våren. Efterföljande år beskär du på vintern (JAS-perioden går också bra) och håller kronan luftig. Ta bort de kvistar som växer inåt och vattenskott. OBS! Beskärning av plommon- och körsbärsträd skiljer sig ifrån beskärning av andra fruktträd i och med att de blöder om de beskärs fel period. Efter skörd framemot september är det som gäller.

Om du ska beskära en stor och tung gren så tänk på att göra på rätt sätt: Lägg först ett snitt på undersidan av grenen (en bit utanför där grenen egentligen ska kapas) utan att gå hela vägen igenom och sedan ett snitt ovanifrån en bit utanför det. På det här sättet fläks grenen av utav sin egen tyngd utan att skada stammen och du kan kapa den sista stumpen utan att riskera några skador.

SPALJÉTRÄD

När man planterar ett spaljéträd mot en vägg eller mur kan det vara bra att tänka på vilken växt man sätter i vilket läge. I söderläge passar växter som trivs varmt, tex persikor, aprikoser och fikon. Eftersom söderläge kan bli väldigt torrt, vilket man bör tänka på - i synnerhet när trädet är nyplanterat. Västerläge är bra för de allra flesta typer av frukt och bär och österväggar passar bra för tidiga sorter av äpple, päron och plommon. Norrväggar får inte så mycket sol men där kan man sätta skuggmoreller, som man kan göra tex marmelad av.

Visste du att ett träd som odlas i spaljé mot en vägg också får värme av väggen vilket gör att man ofta kan odla växter där som annars inte skulle klara klimatet. Det här är ju extra bra om man bor norrut och kunna välja mellan fler sorter när man ska sätta ett träd. Det gäller dock att vara uppmärksam under blomningen. Blommar trädet tidigt och det kommer en köldknäpp kan blomningen skadas - det kan räcka med bara någon minusgrad. Tidigt på året finns heller inga insekter som kan pollinera. Om trädet täcks med skuggväv kan pollenmognaden skjutas fram. Även som skydd mot köld är naturligtvis täckning viktigt.

Äpple

Dagens frukträd blir inte lika storvuxna som tidigare. Det finns även "pysslingträd", enkelt att plocka frukten. Vissa sorter går även att odla i krukor. Fruktträd trivs i de flesta jorderna. Ej styv lera! Beskär varje år! Tag bort döda grenar och gallra ur! De flesta fruktträden behöver pollineras för att ge skörd. Bina pollinerar på ca 3-5km, så oftast behöver man inte bry sig.

Tips: Om du har en liten trädgård köp ett familjeträd, så har du 3-4 olika sorter på samma träd, dessutom olika mognadstider.

Nya äppelsorter "Fredrik" barn till "Aroma" Rött och gott.

Nytt är också "Rambo" en lyckad hybrid av "svenska" gener från "Aroma".
Frisk smak med tunt skal.
En märklig historia har "Rambo". 1640 kom den unge emigranten Peter Gunnarsson
till Philadelphia i Pennsylvania, Han tog sig efternamnet "Rambo" efter Ramberget i Göteborg.
Med sig i sitt bagage hade han en korg med svenska äppelkärnor.
Dem planterade han vid sitt hus och de tog sig bra i den bördiga jorden.
Sorten "Rambo" odlas nu kommersiellt i USA.

Äpplen

OBS! Detta är ett litet urval och nya frukt och bär kommer varje år. Hittar du inte det du söker här, så ring till oss på Vårljungen så kan vi ta in det åt er.

Namn

Färg

Zon

Mognad

Alice

CE ljusgul m röd täckfärg

I-IV

sept

Amorosa

CE härligt röd täckfärg på hela äpplet (röd Aroma)

I-IV

okt-dec

Antonovka

gul m röd täckfärg

I-VI

okt

Aroma

CE gul m röd täckfärg

I-IV

okt-dec

Belle de Boskoop

CE gröngul/gul

I

sept-okt

Birgit Bonnier

CE vackert röd

I-IV

sept-okt

Brunnsäpple

gulröd/tegelröd

I-III

nov-jan

Citronäpple

ljusgrön/rödstrimmig

I-III

dec-jan

Charlamovsky

gröngul m röd täckfärg

I-V

sept-okt

Cox Orange

CE gul m mattröd täckfärg

I-II

nov-feb

Cox Pomona

gulvit m klarröda strimmor

I-IV

nov-jan

Discovery

CE röd

I-II

sept-okt

Elstar

CE gröngul/karminröd

I

sept-okt

Eva-Lotta

CE gul m röd täckfärg

I-III

okt-dec

Farmors Juläpple

gulvit m röd täckfärg

I-III

okt-nov

Filippa

CE gul m röda ringar

I-III

nov-jan

Flädie

ljusgrön/gul

I-II

nov-jan

Gloster

CE rött

I

nov-jan

Gravensteiner

CE gul

I-III

nov-dec

Gravensteiner Röd

CE gul m kraftiga röda flammor

I-III

nov-dec

Gyllenkroks Astrakan

gröngul m ljusröd täckfärg

I-V

sept

Gul Richard

CE gul

I-II

nov-mars

Hampus

grön m brunröda strimmor

I-III

aug-sept

Ingrid Marie

CE gulgrön med mörkröd 
marmorerad täckfärg

I-III

nov-jan

James Grieve

CE gulgrön/gul m röda 
strimmor

I-III

sept-nov

James Grieve Röd

CE rödstrimmig täckfärg

I-III

sept-nov

Katja

CE gröngul/gul m röd täckfärg

I-III

sept-dec

Kim

gulgrön m röd täckfärg

I

dec-mars

Lobo

CE mörkröd

I-IV

okt-jan

Maglemer

gul m ljusröda strimmor

I-III

nov-feb

Mantet

gul m klarröda strimmor

I-IV

aug

Melba Röd

röd

I-V

sept-okt

Melonäpple

ljusgrön/rödstrimmig

I-III

dec-jan

Mio

CE röd

I-III

sept-okt

Mutsu

CE gul, svag täckfärg

I

nov-mars

Oranie

CE ljusgrön/gulvit

I-V

sept-okt

Pigeon

CE djupt röd 
(eldrött duväpple)

I

dec-jan

PJ Bergius

röd Sävstaholm

I-V

sept

Ribston

CE gul m brunröda matta strimmor

I-III

jan-apr

Risäter

gul

I-VI

okt-nov

Rödluvan

CE röd

IV-VI

sept

Signe Tillisch

CE ljusgrön/ljusgul

I-IV

nov-jan

Silva

gulgrön

I-VI

aug-sept

Stenbock

gulvit

I-V

sept

Stor Klar Astrakan

gulvit

I-V

sept

Summerred

CE klarröd

I-III

sept-nov

Sylvia

CE gröngul m röda strimmor

I-IV

aug

Särsö

gröngul m mörkröda 
strimmor

I-IV

sept-nov

Säfstaholm

CE gulvit/ljusgrön m ljusröda strimmor

I-VI

sept

Transparente Blanche

CE gul

I-V

aug-sept

Wealthy

gröngul m röd täckfärg

I-V

nov-dec

Åkerö

CE vitgul m ljus tegelröd täckfärg

I-IV

nov-febr

Päron

OBS! Detta är ett litet urval och nya frukt och bär kommer varje år. Hittar du inte det du söker här, så ring till oss på Vårljungen så kan vi ta in det åt er.

Päron ska ha en jord med humus som är luftig och väldränerad. Det växer mindre kraftigt än äppelträd och behöver därför också beskäras mindre - de vill bli höga, men inte breda. För att päron ska kunna sätta frukt behöver de pollinering från en annan päronsort. Päronen mognar i allmänhet under dena sena sommaren till tidigt på höstten (slutet aug - okt). Frukterna skördas när de börjat skifta färg. De ska gå att bita i och ha bruna kärnor. För bäst smak på päronen ska man låta de mogna helt färdigt på trädet (då går de dock inte att lagra - men päron är i allmänhet ändå ingen frukt som passar så bra för lagring). Päron är nyttiga frukter som innehåller både C, E och B-vitaminer, plus kostfiber.

Namn

Färg

Zon

Mognad

Alexandre Lucas

gul, solsidan får röd täckfärg

I-II

nov-dec

Augustipäron

gul, tätt m små fina grön-bruna prickar

I-IV

aug-sept

Bonne Louise

CE gulgrön, rödbrun på solsidan

I-II

sept-okt

Carola (bp 1037)

gulgrön, rödbrun på sol- sidan stor del täckt av rost

I-III

okt-dec

Charneu

CE gröngul/strimmig täckfärg

I-II

okt-nov

Clapps Favorit

CE gul med kraftig karmin -röd täckfärg med breda marmorerade strimmor

I-II

sept

Clara Frijs

CE gul m nätliknande brun rost

I-III

sept-okt

Colorée de Juillet

CE gröngul m brunröda strimmor

I-III

aug-sept

Conference

CE grön m fina punkter av rost

I-II

nov

Doyenné du Comice

CE gul m brunröd täckfärg

I

nov

Esperens Herre

CE gröngul/gul

I-IV

sept-okt

Filip

CE gulgrön/citrongul medgröna skiftningar

I-II

okt-nov

Fritjof

CE grön med rodnad på solsidan

I-III

okt

Gråpäron

CE helt överdragen m grov brunrost som fläckvis lämnar den gröna grund- färgen synlig. Mattröd solsida

I-IV

sept-okt

Göteborgs Diamant

grön m gröna punkter,mörkt 
rödbrun täckfärg

I-IV

sept

Herzogin Elsa

CE gul m karminröd täckfärg, kanelbrun rost i nät el. fläck

I-III

okt

Hovsta

gröngul solsida, orange, 
runda rostprickar

I-IV

sept

Ingeborg

CE grön med fina punkter av rost

I-III

sept-okt

Moltke

CE gul, orangeröd-violettröd 
skiftning på solsidan

I-II

okt

Pierre Corneille

CE gulbrun m kanelbruna rost- fläckar

I

nov-dec

Williams

CE gul m många små punkter

I-II

sept

Plommon

OBS! Detta är ett litet urval och nya frukt och bär kommer varje år. Hittar du inte det du söker här, så ring till oss på Vårljungen så kan vi ta in det åt er.

Namn

Färg

Zon

Mognad

Allmänt Gulplommon

CE ljusgul med vitt vaxöverdrag

I-IV

slutet av sept

Czar

CE mörkblå med kraftig 
blåvit dagg

I-IV

slutet av aug

Expr.fältets Sviskon

CE violettblå-svartblå med 
vitaktig dagg

I-IV

slutet av sept

Hackman

gulgrön

I-II

sept

Herman

CE blåviolett m ljusblå tunn dagg

I-III

skiftet jul/aug

Jefferson

gul med små röda 
fläckar på solsidan

I-II

skiftet sept/okt

Jubileum

CE rödviolett, bruna 
prickar på gul botten

I-III

mitten av sept

Kirke

CE svartblå m fläckar av brun rost

I

mitten av sept

Opal

CE gul m rödviolett täckfärg 
blåviolett vid lagring (övermognad)

I-IV

slutet av aug

Reine Claude Althans

CE violettröd

I-II

slutet av sept

Reine Claude d'Oullins

CE gul

I-IV

skiftet aug/sept

Reine Claude Grön

CE gulgrön

I-III

sept

Tunaplommon

gulgrön/gulvit

I-V

skiftet aug/sept

Victoria CE

violettröd

I-III

slutet av sept

BUSKPLOMMON

Allmänt Rödplommon

röd-gulgrönt

I-V

mitten av aug

Anita

violett m gulgrön botten

I-III

mitten av aug

Jubileum

rödviolett, bruna 
prickar på gul botten

I-III

mitten av sept

Madame (Madeleine)

röd-violett

I-III

slutet av sept

Violetta

mörkt blåviolett

I-III

mitten av aug

SURKÖRSBÄR

OBS! Detta är ett litet urval och nya frukt och bär kommer varje år. Hittar du inte det du söker här, så ring till oss på Vårljungen så kan vi ta in det åt er.

Namn

Färg

Zon

Mogn./veckor

Fanal (Heimanns Conserva)

CE mörkt violettröd

I-III

6-8

Ostheimer

mörkröd-svartröd

I-VI

5

Skuggmorell

mörkt brunröd

I-VI

7-8

Stora Klarbär

klarröd

I-V

4-6


BUSKKÖRSBÄR

Kirsa

mörkröd

I-VI

5-6

Nordia

mörkröd

I-VI

5-6

SÖTKÖRSBÄR

OBS! Detta är ett litet urval och nya frukt och bär kommer varje år. Hittar du inte det du söker här, så ring till oss på Vårljungen så kan vi ta in det åt er.

Visste du att det är mycket svårt att veta när körsbär kommer att mogna? Det beror på vädret och vädret kan ju minst sagt vara oförutsägbart. Man säger istället under vilka "veckor av körsbärstiden" som de mognar. Tidiga körsbär mognar första veckan, de medeltidiga mognar v.3-4 och de sena under v.6-8. Exakt när veckorna börjar kan som sagt variera, men vanligast är att man i södra Sverige får första körsbärsveckan vid midsommar.

Namn

Färg

Zon

Mogn./veckor

Allmän gulröd bigarrå

gul m karminröd täckfärg

I-III

4

Almore

mörkröd-svart

I-III

2-3

Erianne

mörkröd

I-III

4

Fryksås

gul-röd

I-IV

4-5

Gårdebo

mörkröd

I-V

3-4

Hedelfinger

svartbrun

I-II

5-6

Heidi

ljusgul m flammig gulröd 
täckfärg

I-III

4-6

Heinrich Riesen 
(Büttners Rote)

CE gul m strimmig, flammig, 
klarröd täckfärg

I-III

6

Knauff

violett-svart

I-II

3

Kordia

brun-svart

I-II

4

Lapins

mörkröd - Självfertil

I-III

7-8

Merton Glory

CE ljusgul m flammig klarröd 
täckfärg

I-III

4

Napoleon

gul-röd

I-II

4-5

Regina

röd-brun

I-II

5-6

Sam

CE violett-svartröd

I-III

5-6

Stella

CE mörkröd - Självfertil

I-III

5-6

Stor svart Bigarrå

mörkbrun-svartröd

I-II

3

Sunburst

mörkröd - Självfertil

I-III

6-7

Van

CE violettröd

I-III

6-7

Victor

CE gul-röd

I-II

4

FAMILJETRÄD

Finns i Äpple, Päron, Plommon, Körsbär

PELARTRÄD

Äpple - i sorter...

APRIKOSER och PERSIKOR

OBS! Detta är ett litet urval och nya frukt och bär kommer varje år. Hittar du inte det du söker här, så ring till oss på Vårljungen så kan vi ta in det åt er.

Visst kan vi plantera och skörda mer exotiska växter även i Sverige. Ett skyddat läge måste de stå i förstås, vid en vägg till exempel, helst i öster- eller västerläge.

Namn

Färg

Mognad

APRIKOSER

Canino

rik skörd av gula aprikoser

början av aug

Nancy

beprövad sort.

i aug

PERSIKOR

Amsden

gröngul med röd solsida

mitten av aug

Anna-Helena

CE hittad i Vällingby, god kvalitet

senare av sept

Frost

CE storfruktig saftig

slutet av aug

Mami Ross

storfruktig saftig

slutet av aug

MULLBÄR

Morus nigra

VINSTOCKAR

OBS! Detta är ett litet urval och nya frukt och bär kommer varje år. Hittar du inte det du söker här, så ring till oss på Vårljungen så kan vi ta in det åt er.

alt

Namn

Färg

Aurora

grön

Blå Burgunder

blå

Boskoop Glory

blå

Dr. Schmidtmanns Sockerdruva 
(Précoce de Malingre)

grön

Frankenthaler

blå - för växthus

Heimrod

grön

Nordica

röd

Schuyler

blå

LABRUSKADRUVOR

Ivan

blå

Spulga

rödviolett

Sukribe

grön

Zilga

blå

 

LABRUSKADRUVOR

Labruskavinet, Vitis labrusca, är motståndskraftigt mot sjukdomar och härdigare än den 'vanliga' vinrankan varför den använts som ursprung till de de flesta amerikanska frilandssorterna,som t.ex. 'Ivan'. Labruskavindruvorna 'Spulga', 'Sukribe' och 'Zilga' från Lettland är självfertila, friska och ger rik avkastning. Druvorna från labruskavinet har en god smak och är ganska söta. Förutom att vin ger dig goda druvor är de också en trevlig klängväxt med vackra blad. Om du ine odlar i växthus, inglasad balkong eller dylikt, utan på friland så ska du plantera vinet vid en vägg i söder eller väster. Använd gärna rhododendronjord eftersom druvor vill ha ett lågt pH i jorden. Jorden bör även vara varm och porös.

Bärbuskar

OBS! Detta är ett litet urval och nya frukt och bär kommer varje år. Hittar du inte det du söker här, så ring till oss på Vårljungen så kan vi ta in det åt er.

Bär är både goda och nyttiga. Det gamla goda blåbäret är till exempel bra för synen. Plantera blåbärsbuskar i en jord med lågt pH: naturtorv eller rhododendronjord går bra. Många bär är rika på C-vitamin, som jordgubbar och vinbär. Visste du att svarta vinbär har en högre C-vitaminhalt än röda? Vill du föröka dina vinbär är det lätt. Du kan antingen ta sticklingar eller föröka dem genom s.k. nedläggningen, vilket i princip innebär att man böjer ner en gren och låter den slå rot i marken innan man särar den från den gamla busken. Även jordgubbar är lättförökade i och med att de ger i från sig nya revor som lätt blir nya plantor. Apropå nyttiga bär, så har du väl inte missat havtorn? Havtorn är en riktig superväxt som har en C-vitaminhalt mångdubbelt högre än apelsinen (en apelsin har 50mg per 100g mot havtornets 300-1300 mg!). Den har också mer än dubbelt så mycket A-vitamin som moroten och i skalet finns B-vitamin, bland annat B12 vilket är ganska ovanligt i vegetabilisk föda.

Du glömmer väl inte bort att det finns mångfald även bland bären? Röda och svarta vinbär känner väl alla till, men glöm inte bort de vita som faktiskt är lite sötare än de röda. Variera också trädgårdens utbud med hjälp av gula hallon eller varför inte vita smultron?

Namn:

Sort:

Allåkerbär

Björnbär

-Armeniska Björnbär
-Black Satin
-Douglas
-Jumbo
-Thornless Evergreen
-Thornfree

Hallon

Älskade hallon!

De flesta människor älskar hallon och det är lätt att förstå varför.
Hallon är fullpackade med vitaminer och arom, hallon är också lättodlade och rikgivande - även några få plantor ger en användbar skörd.
Hälsoaspekterna hos hallon är många och välbelagda. Hallon innehåller mycket höga halter av antioxidanter jämfört med många andra frukter och grönsaker.
Antioxidanter medverkar till att skydda kroppen mot agressiva ämnen, så det lönar sig verkligen att konsumera rikligt av dem.

-Asker
-Glen Moy
-Glen Prosen
-Haida
-Ottawa
-Preussen
-Risarps Dessert
-Veten
-Golden Queen (gul)

Höstbärande hallon

-Allgold (gul)
-Ariadne
-Autumn Bliss
-Bohéme
-Carmen
-Diana (aprikosfärgad)

Hassel

-storfruktiga sorter

Kiwi

-kiwi, Actinidia chinensis
-kiwi, självfertil, Actinidia chinensis 'Jenny'
-minikiwi, självfertil Actinidia arguta 'Issai'
-minikiwi, Actinidia kolomikta (i namnsort nedan)
Anna, Oskar, Paula, Tage, Tina

Krusbär

-Hinnonmäki Gul
-Hinnonmäki Röd
-Invicta
-Martlet
-Whitesmith
-Whinhams Industry

Krusvinbär

-Josta
-Kroma

Rabarber

-Elmblitz

Vaccinium, Blåbär

-angustifolium 'Putte' lågväxande blåbär
-corymbosum, amerikanska buskblåbär
-'Emil' hybridblåbär
-'Northblue' hybridblåbär, självfertil

Lingon

- vitis-idaea, städsegrönt lingon
- vitis-idaea 'Ida'
- vitis-idaea 'Linnea'
- vitis-idaea 'Sanna'
- vitis-idaea 'Sussi'

Vinbär, RÖDA

-Jonkheer van Teets
-Rondom
-Röda Holländska

Vinbär, SVARTA

-Ben Sarek
-Intercontinental
-Polar
-Risarp
-Storklas
-Öjebyn

Vinbär, VITA

-Gullan
-Vita Holländska
-Weisse Gothenburg
-Vit Jätte

Övriga bär

-Tayberry
-Rubus phoeniculasius
-Sunberry

 

Bärbuskar är lättodlade. Vill ha bra jord, gärna naturgödslad. Tänk på vattning och gödsling! Håll ogräsfritt runt buskarna. Ogräset gillar att "knycka" gödning och vatten från bärbusken. Du kan även ha marktäckväv runt om när du planterar för att undvika ogräset. Behöver du speciella beskärningsråd så kan vi för det mesta hjälpa dig.

HALLON

Hallonplantor ska helst planteras vindskyddat och soligt. De trivs på de flesta jordar. Bäst är en mullrik och svagt sur lerjord som är väldränerad - viktigast är att den inte är för mager och den får inte vara vattensjuk. Blanda gärna stallgödsel i planteringsjorden. Benmjöl passar också bra till hallon, även kaliumsulfat, kompost och vedaska. Om du använder vedaska ska du dock vara noga med att inte ta för mycket - ett tunt lager räcker. Gödsla inte hallon efter midsommar.Kom ihåg att hallon får bär på fjolårsskotten, så beskär bara de kvistar som redan satt frukt och låt årsskotten vara.

Tips:

Gula blad på hallon tyder på näringsbrist.

Vita blad i toppen på växten beror antagligen på järnbrist.

JORDGUBBAR

Inget går upp emot egenodlade jordgubbar! För att lyckas med sina jordgubbsplantor och få en bra skörd är det några saker man ska tänka på:

- Jordgubbsplantor behöver god vattentillgång (i synnerhet när karten växer), men tycker inte om att stå i vatten, så välj en väldränerad plats.

- Välj en plats som är solig och luftig. Solen är bra för plantans utveckling och gör att bladen torkar efter regn. Blött bladverk gör risken större för svampangrepp. Lite blåst gör att skadeinsekterna trivs sämre.

- Se till att jorden är så ogräsfri som möjligt. Jordgubbsplantor är inte konkurrenskraftiga! Använd gärna svart plats som marktäckning för att hindra nytt ogräs att titta upp.

- Plantera i rader med 1 m mellan raderna och 30-35 cm mellan plantorna.

- Se till att plantan har rötterna i jorden och att stammen är i jordytan och inte hamnar för djupt.

- Du kan behöva förbättra jorden med gödsel, men var måttlig. Jordgubbar behöver näring, men för mycket kväve ger mycket blad men sämre skörd.

- Ett jordgubbsland bör inte vara på samma plats för länge. Efter 4-5 år bör man flytta på det. Detta eftersom många av jordgubbarnas skadegörare övervintrar i jorden.

- Om man täcker sitt jordgubbsland med fiberduk fram till att de första blommorna blommar, så kan det hjälpa mot bl.a. stinkflyn och jordgubbsvivel. Stinkflyn ger sig på blommarna vilket ger missformade bär och viveln lägger ägg i knopparna och biter sedan av skaftet. Fiberduk kan även skydda mot frost.

- När det gäller sortval är det smaken som styr. Däremot kan det vara en god idé att välja kanske tre olika sorter som mognar vid olika tidpunkter så att man får så lång skördetid som möjligt.

Georgssons bärpaj

  • 1 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 4-4,5 dl mjöl
  • 1/2-1 hg smör eller margarin
  • 1 tsk bakpulver

Ägg och socker röres. Tillsätt 3 dl mjöl samt smör eller margarin och arbeta detta tillsammans på bakbordet slås 1-1,5 dl, mjöl blandat med bakpulver. Arbetas till en smidig deg. En bit deg sparas, som ska rullas till smala stänger som skall läggas kors över kakan. Degen kavlas till en kaka som läggs i en smord stekpanna, där ovanpå lägges någon god sylt eller bär.

Ugn 225 grader ( 15 min)