Gräs

GRÖNT GRÄS ELLER SOMMARÄNG?

"Visa mig din gräsmatta och jag ska säga dig vem du är"

Så en sommaräng i år! Det räcker med ett hörn i din trädgård för att du ska kunna njuta av surret från humlor, fladdret av fjärilsvingar och rasslet av blommor som böjer sina huvuden i vinden. Hos oss hittar du både gräset och blommorna i praktiska paket från Weibull´s. Läs mer längre ner på sidan.

Vi har också stor sortering av gräsfrö från Weibull´s , krattor och annat du behöver.

GRÄS PÅ BALKONGEN? Visst är det möjligt. Köp gräsfrö från oss, så i en vid balja eller på ett stort fat. Vattna och vänta, snart kan du ha gräs mellan tårna även i ditt uterum.

VÄLJ RÄTT GRÄS! Gräsfrö säljs i olika blandningar som har olika egenskaper. Det finns till exempel gräs som passar bra i skuggiga lägen, gräs som är extra grönt och gräs som passar för lågintensiv skötsel (passar bra vid sommarstugan!). 

Planerar du att anlägga en ny gräsmatta men behöver hjälp med jobbet?

Eller behöver du hjälp med gräsklippningen? Vänd dig till Katrineholms Trädgårdstekniska Byrå.

 

alt
Vi har gräskantsaxar från Fiskars.

 

NÄR KAN MAN SÅ?

Den bästa såtiden är från mitten av augusti och fram till mitten av september, lite beroende på var man bor. Vårsådd fram till maj kan också ge bra resultat. På dessa tider av året är jorden och luften varm och normalt kommer det också en del regn som ger fröna de bästa förutsättningar för att gro.

FÖRBEREDELSER FÖR SÅDD

Jordbearbetning: Jorden ska vara porös så att regnet kan rinna ned i marken och så att gräsrötterna kan växa obehindrat. Man krattar igenom ytan och tar bort sten, rötter och ogräs. Därefter kan man köra över jorden med en lätt gallervält så att den blir fast men fortfarande är porös och luftig på djupet.

Planering: Innan man sår gräsfröna ska området finplaceras. Det gör man lätt genom att dra en lång stege över jorden i två rep, för att jämna till jorden.

Gödsling: Före sådden ska jorden grundgödslas som en startnäring till de groende fröna. Enklast är att använda ett NPK-fullgödselmedel och gödsla enligt anvisningarna på förpackningen. Ofta är 3kg per 100m2 lagom.

KLIPPNING

Det nyanlagda gräset ska vara 6-7cm högt när man klipper det första gången. Som en tumregel bör man aldrig klippa bort mer än en tredjedel av bladlängden vid varje klipptillfälle. Man behöver inte ta bort det avklippta gräset såvida det inte är allt för långt. Det ger nämligen en aning näring och minskar vattenavdustningen under torra perioder.

FÖRYNGRINGSÅDD

Ogräs: Nysådda gräsmattor är ofta fulla av en mängd ogräs från frö som fanns i jorden. Men det finns en del ogräs som har så lågt och utbrett växtsätt att de kan klara sig under gräsklipparen klipphöjd. Dem kan man ta bort med en ogrässticka eller så kan man behandla dem kemiskt.

Mossa: Ofta beror mossa helt enkelt på att gräsmattan har dålig näringsbalans, att den ligger i konstant skugga eller att den hela tiden är fuktig.

GÖDSLING

Gräsmattan gödslas bäst när den är torr och gärna före regn. Om stråna är fuktiga så klibbar sig gödselkornen fast vid dem och den kraftiga koncentrationen kan medföra skador. Om gräset är torrt så faller kornen ned i botten av mattan. Där upplöses de gradvis så att näringen sipprar ned till rotsystemet när vattnet kommer till. En gräsmatta behöver kväve, fosfor,kalium och magnesium. Lagom gödsling ger en tätare och grönare matta, som kan konkurrera med ogräs och mossa.

TOPPDRESSING

För att mattan ska förbli plan och för att förbättra gräsets tillväxt kan man toppdressa en gång per år. Toppdress är en blandning av fint grus eller sand.Det sprider man ut i ett tunt lager på högst 0,5cm över mattan.

VATTNING

Man bör inte vattna mitt på dagen då avdunstningen och därmed vattenförlusten är stor., För att bevattningen ska bli så effektiv som möjligt så vattnar man vid få tillfällen, men på djupet. Man bör ge 25mm var gång man vattnar.

MATTAN SKA RÄFSAS

Under året samlas mycket avfall och skräp på gräsmattan. Det tar man bort genom att räfsa igenom den med jämna mellanrum. På våren är räfsningen också bra för gräsets tillväxt. Då får man bort gammalt visset gräs och så kommer ljus och luft ned till gräsets botten. På hösten är det nedfallna löv som man ska ta bort.

KATTEN OCKSÅ! Så kattgräs regelbundet så blir din fyrfota vän glad.

alt

 

Så får du grönare gräs än grannen

Vertikalskärning - gör att vatten och näring lättare tränger ner, delar gräsplantorna, stimulerar skottillväxten, lämpligt att göra om du ska hjälp- eller stödså.

Dressning - förbättrar dräneringen och syreinnehållet i markytan, ger jämnare och bättre klippning, minskar risken för torkskador, ökar tillväxten och, för dig som har egen golfbana, bollen rullar snabbare på green.

Bevattning av nysådda ytor - vattna lite men ofta för att hålla ytan fuktig under groningen. Bevattning av etablerade ytor - vattna med långa intervaller på djupet så att det kommer rotsystemet tillgodo.

 

Så anlägger du en sommaräng

En böljande äng full av prästkragar, blåklockor, vajande gräs, surrande humlor och vackra fjärilar. Vilken dröm! Så här blir den verklighet:

Grunden för att lyckas är tålamod och uthållighet. Ängen lever med väder och vind och det kan ta flera år innan du är helt nöjd, men ge inte upp! Tänk också på var du ska placera ängen, under våren och försommaren ska du helst inte gå på ängen eftersom du då riskerar att trampa ner växterna.

Weibull's har två blandningar som vi rekommenderar, Blomsterängsblandning med prästkrage, gulmåra, johannesört, rödklöver, blåklocka, rölleka (att krydda brännvin med) backnejlika, lin och blåklint. Solbakka innehåller gräs i form av tätvuxen och utlöpande rödsvingel, rödven och hårdsvingel.

Bästa tidpunkten för sådd är augusti-september, sår du under vår-sommar krävs mer vattning, men det går också bra.

 

Ängen består av örter och gräs fördelat på 100 g blomsterfrö (Blomsterängsblandning) och 500-800 g gräsfrö (Solbakka).

- Se till att jorden är fri från såväl gräs som ogräs.
- Bäst underlag är näringsfattig, sandblandad jord.
- Fräs jorden till en djup av 20 cm. OBS! Gödsla inte!

- Oönskade växter kommer att dyka upp, dessa rensar du bort för hand. Den årliga slåttern görs med lie när allt är utblommat och fröna har mognat. Låt den avskurna gräsmassan ligga kvar ett tag så att alla frön faller ut och hamnar på marken. Därefter tar du bort gräset. Gödsla aldrig din blomsteräng!

- Det finns två sätt att så: direkt på växtplatsen i öar på 1-2 kvadratmeter. Så sedan gräset separat runt blomsteröarna eller blanda blomster- och gräsfrö och så jämt över hela ytan.

 

- I båda fallen gäller att du ska mylla fröet med en lövräfsa eller liknande
sant plattar till med en gallervält eller med baksidan av en spade.

Kom upp till oss så kan vi hjälpas åt att förverkliga din dröm om en sommaräng.

Skydda det nysådda gräset!!!

En fiberduk har du mycket användning av, inte bara i köksträdgården. Lägg duken över den nysådda gräsmattan så skyddar du gräset från hungriga fåglar samtidigt som du skapar ett bättre mikroklimat för sådden

Källa Weibull´s

alt

Festuca rubra Rödsvingel
Ingår i de flesta blandningar. Tolererar både kyla och värme.
Tål torka bra och trivs bäst i soliga lägen, men accepterar också skugga.
Har låga näringskrav.

Poa Pratensis Änsröe
Gror relativt långsamt. Etablerar sig med underjordiska utlöpare som håller ihop gräsmattan och snabbt läker uppkomna skador.
Har mycket god slitagetolerans.

Lolium Perenne Engelskt rajgräs
Etablerar sig snabbt och skyddar därför andra gräsarter i blandningen, samtidigt som de håller tillbaka ogräset.
Arten anpassar sig till olika jordarter och har ordentlig slitstyrka.

Agrostis Capillaris Rödven
Klarar sig bra på magra torra jordar, men för bästa resultat krävs ganska intensiv skötsel och relativ kraftig gödsling. Med omsorgsfull omvårdnad får du en mycket tät fin och mjuk gräsmatta.

Källa: Weibull´s

alt
För att gräsmattan ska bli riktigt grön och fin är det viktigt att pH-värdet är rätt, eftersom detta underlättar
växtnäringsämnenas tillgänglighet. Gräs trivs bäst vid ett pH-värde på 6,0-6,5.

HELA ÅRETS GRÄSMATTA

Är grannens gräs grönare?
Oroa dig inte, det finns bot mot det.

Några exakta regler för hur gräsmattan ska skötas för att bli riktigt fin finns egentligen inte.
Några enkla riktmärken för hela årets gräsmatta kan dock vara bra att hålla sig till:

APRIL
Undvik att gå på din gräsmatta om den fortfarande är blöt.
När det torkat upp är det dags att plocka fram räfsan och ta bort döda löv och gräs från hösten.
Ergonomiska redskap från Fiskars gör jobbet lättare. Du hittar dem hos oss.

Det är också dags för säsongens första gödning. det är ett gräsligt arbete, men vill du konkurrera
med grannens gräsmatta är det bara att sätta igång!!
Algomin
och Bayer har produkter särskilt framtagna för gräsmattor.
Du hittar dem hos oss.

MAJ
Nu börjar gräset växa och det är dags att plocka fram gräsklipparen.
Har du ingen lust att klippa gräs. Kontakta Anders hos
AB Katrineholms Trädgårdstekniska Byrå
så gör vi jobbet åt dig.

Ser gräsmattan trots allt lite gles ut kan du så i med frö från Weibull’s och
gödsla med toppdress från Econova Garden.
Lite regn? Glöm inte att vattna.

JUNI
Nu växer det som gräs. Ju kraftigare desto kortare klippning tål mattan.
Fortsätt gödsla och håll efter maskrosor och annat ogräs.
Stroller Kombi från Bayer gör jobbet lätt.

JULI
Ingen gödning och inte så mycket klippning heller.
Det kan vara mycket varmt och torrt i juli och då gäller det att vara försiktig.
Vattna i undantagsfall – och bara om det är tillåtet – helst rikligt på sen kväll eller natt.
För ytlig vatten gör att rötterna söker sig till ytan i stället för att gå ner i jorden.

AUGUSTI
Gödsla för sista gången för säsongen.
Ta upp all fallfrukt, gräsmattan gillar inte när de ligger och ruttnar.

SEPTEMBER
Gräsets tillväxt minskar. Klipp något högre än under sommaren.

OKTOBER
Träden tappar sina löv och det är dags att plocka fram räfsan igen.
Om du inte skaffade någon ny i våras kanske det är dags nu, som en belöning
för ditt idoga arbete i trädgården. Hos oss hittar du det bästa från Fiskars

NOVEMBER
De sista resterna av de fallande löven ska räfsas ihop.
Gör en kopp varmt te eller slå upp ett glas vin, sätt dig tillrätta i favoritfåtöljen
och minns hur det kändes att gå barfota i det daggvåta täta gräset.

DECEMBER
Sshhhhh. Nu sover gräsmattan sin djupaste vintersömn.
Gå inte på den så att du väcker den.

JANUARI-MARS
Ha tålamod. Kalka i väntan på våren.

alt
Källa Weibull’s

Har du gräsmattan full av maskrosor? Du är inte ensam! Maskrosen finns nämligen över hela världen som en av våra mest utbredda växter. Det är inte så konstigt, eftersom den med vinden kan släppa iväg hela 40-100 frön!