Objudna gäster

STOPPA OBJUDNA GÄSTER VARSAMT

Insektsmedel_015

Är det fler som vill njuta av dina blommor? Med Gyllebo plantskydd slipper dina lökväxter angrepp från hungriga rådjur, hjortar och kaniner.Medlet är KRAV-märkt och alltså godkänt för ekologisk odling.

Har du problem med bladlöss är det allra mest ekologiska bekämpningsmedlet en stark vattenstråle - då ramlar bladlössen av!

Vill du blanda ditt egen avskräckande medel mot rådjur och andra hungriga besökare från naturen så gör du såhär: Blanda ett halvt kilo blodmjöl med 10 liter vatten. Tillsätt koncentrerad ammoniak, 1 dl. Sätt oasisbitar på blompinnar, doppa i soppan och sätt dem vid växterna. Du behöver doppa pinnarna på nytt efter två veckor, förutsatt att det inte regnat - då måste du doppa oftare. Kom ihåg att blanda i lite mer ammoniak varje gång du doppar på nytt, eftersom den avdunstar. OBS! Den här rådjurssoppan luktar inte direkt trevligt.

Mot sniglar: Krossa två stora vitlökar till småbitar (förslagsvis i en plastpåse och med hjälp av en klubba) och häll dem i 1 liter kokande vatten. Koka i 2-3 minuter och låt sedan svalna (gärna ute - det luktar!!), varefter röran silas genom kaffefilter. 2 msk av vitlöksvätskan blandas med 10 liter vatten. Häll detta i en sprejflaska och spruta hela plantan från att den kommer ur jorden. Detta görs ungefär varannan vecka (helst på kvällen när det inte är för soligt).

Alla är inte lika välkomna i trädgården, men det är viktigt att använda rätt metoder så att inte favoriterna stryker med de också. Ställ krav! På Vårljungen säljer vi olika ekologiska bekämpningsmedel.

En av de bättre ekologiska bekämpningsmedlen du kan ha är nyckelpigan. Vet du hur många bladlöss den kan sätta i sig? LÄS MER HÄR!

OBS! Om du använt någon form av rådjursskrämma och märker att den slutar fungera kan det helt enkelt bero på att rådjuren vant sig vid den och lärt sig att den inte är farlig. Då är det enda att göra att byta till något annat - det gäller helt enkelt att variera sig.

NÅGRA ORD OM SNIGLAR

Sniglar bör plockas på mornarna eller på kvällen. Håll trädgården städad: sniglar tycker om att gömma sig i skräp- och komposthögar, där det är skuggigt, det finns mat och de är skyddade från rovdjur. Däremot kan du lägga ut små träbitar eller dylikt som de tycker om att gömma sig under och använda som fälla. Även öl lockar sniglar - gräv ner en burk i markhöjd, men kom ihåg att vittja den ofta! Att strö ut vedaska runt sina växter ska kunna ha viss effekt för att hålla sniglar borta. Krossade äggskal likaså (vilket tydligen också kan hjälpa mot myror). Det finns också bekämpningsmedel att köpa och strö ut som lockar dem till sig och tar död på dem. Det skonsammaste sättet att ta död på en snigel är att klippa av dem precis bakom huvudet. Andra sätt är att frysa in dem eller hälla kokande vatten på dem. OBS! När det gäller mördarsniglar bör man se till att samla ihop och till exempel gräva ned de döda sniglarna, eftersom mördarsniglar är kannibaler. De döda sniglarna kan locka till sig de levande som då får sig ett skrovmål.

Mördarsniglar förökar sig i rask takt - varje snigel kan lägga 400 ägg eller mer. De flesta kläcks juli-augusti, men beroende på vädret kan de kläckas längre. Är sommaren fuktig kan kläckningen fortsätta ända in i oktober. Fuktig sommar följd av en vinter med mycket snö ger mycket sniglar nästa år. Snötäcket ger skydd för sniglarna när de övervintrar. I Sverige finns det mördarsniglar på över 2000 platser. Man tror att den från början kommer ifrån Frankrike, även om den heter "spansk skogssnigel".

TIPS! Om du har problem med mördarsniglar kan stjärnöga (Osteospermum) vara ett alternativ. Den innehåller ett ämne som sniglarna inte tycker om och ska därför få vara ifred.

Det är omöjligt att garantera att sniglar kommer lämna en viss växtsort ifred, men det finns en del som i alla fall är mindre populära. Här är några exempel:

Perenner: Skuggröna, vintergröna, olika sorters ormbunkar, lungört, fänrikshjärta, löjtnantshjärta, rudbeckia, daglilja, alunrot, strandtrift, daggkåpa och astilbe brukar gå bra. Även prydnadsgräs brukar gå bra.

Sommarblommor: Ringblomma, rosenskära, fuchsia, lobelia, lejongap, flitiga lisa, silverek och krasse.

Klätterväxter: Klematis, klätterhortensia och murgröna.

Buskar: Hortensia, ljung, ölandstok, järnek, azalea, rhododendron, spirea och rosor.

m.m.

OM KÅL

Kålväxter kan en del vara lite tveksamma att ge sig på pga larver och annat. Det är synd. Visst kan man odla kål - det gäller bara att vara lite förberedd.

Larver är väl det de flesta oroar sig för. De värsta är kåfjärilslarverna. Bästa skyddet är odlingsväv. Täck ordentligt - inga glipor! Ägg och larver finns under bladen, så man kan också leta själv. Ålflugans larver kan också ge sig på kål och även här är det odlingsväv som gäller. Den här larven gör gångar i kålrötterna, vilket kan göra att rötterna ruttnar.

Jordloppor är ett annat problem. De är mest ett problem när kålplantorna är unga. Vatttna vid torka och smutsa ner kålen med jord. Odlingsväv kan hjälpa lite.

Slutligen finns sniglarna. Här är det vanlig snigelbekämpning som gäller. Plocka sniglarna - börja tidigt och plocka främst morgon och kväll. Gör snigelfällor - tex nedgrävda ölburkar lockar till sig sniglar. Vill du använda bekämpningsmedel finns 'Snigelfritt', vilket är järnfosfat och går att använda i odlingen.

Skulle du sen ändå få dela med dig av kålen, så ge inte upp utan försök igen nästa år!

Visste du att... om du är rädd för larver i broccolin så lägg den i en skål med vatten och häll i lite ättika så kryper ohyran fram!

RÅDJUR - LISTA PÅ MINDRE POPULÄRA VÄXTER

Det är svårt för att inte säga omöjligt att garantera att ett rådjur inte äter en viss växt, men det finns i alla fall de sorter som är mindre populära och har större chans att lämnas ifred av rådjuren än andra:

Buskar och träd:

Aronia

Häggmispel

Oxbär

Tibast

Kaprifol

Spirea

Syren

Fläder

Druvfläder

Olvon

Grönsaker och kryddor:

Dill

Fänkål

Gräslök

Persilja

Senap

Tomat

Lök

Sparris

Anis

Kamomill

Libbsticka

Basilika

Mynta

Oregano

Rosmarin

Timjan

Dragon

Åbrodd

Malört

Perenner:

Röllika

Stormhatt

Jättedaggkåpa

Akleja

Riddarsporre

Törel

Daglilja

Julros

Lavendel

Miskantus

Nepeta

Vallmo

Pion

Vivor

Salvia

Lökar:

Vårstjärna

Kejsarkrona

Kungsängslilja

Snödroppe

Pärlhyacint

Narciss

Rysk blåstjärna

MYROR - lite fakta

Myror har vi alla råkat på, men här är lite saker som du kanske inte visste om dem. I en färdig stack finns det ca 500 000 arbetare. Det är inte bara det ovan jord som utgör stacken, utan den går ner i marken också - ibland upp till 1,5 m! Om du undrar varför myror klättrar i träd, så är det för att de är på jakt efter mat. Myror äter främst socker och det får de från avföring från bladlöss - och dessutom kan de tugga i sig bladlössen för att få i sig lite protein. Visste du att myror förhåller sig till bladlöss ungefär som vi förhåller oss till kor? De "mjölkar" dem och olika myrarter använder olika bladlössarter till antingen mjölkning eller för att äta deras kött. När myrorna "mjölkar" lössen kan de behålla maten i sin kräva för att ge till sina larver.

För att bli av med myror kan du använda myrmedel, men det finns även andra metoder du kan pröva. Myror kan vara väldigt bofasta och att flytta en stack kan vara svårt - men vill du ändå försöka så gör det på våren när de sover. Vid vårflytt är det störst chans att de överlever flytten. På hösten ska man inte flytta dem. Ett annat sätt att flytta myror är att göra det otrivsamt för dem. Myror gillar sol - inte fukt och skugga, så vattna och sätt upp något som skymmer solen så trivs de sämre. Ättiksvatten kan vara bra att vattna med (växter tycker inte heller om det, så se till att det inte hamnar på sånt du odlat och vill ha kvar). Kryddor kan också hjälpa, t.ex. vitlökssalt, vitpeppar och curry.

Visste du att man har använt myror som mdeicin förr i tiden? Mot frossa har man ätit myror - svalt dem levande t.o.m.! De har även använts mot hudsjukdomar. Då var det myrsyran man använde. Av myrstackar kunde man göra dekokter och bad för att använda mot värk.

SORKAR

Den som har sorkar i trädgården vet att det kan föra med sig en del problem. Sorkarna gräver långa gångar i gräsmattan på jakt efter rötter att äta upp. Ett sätt att behandla sitt sorkproblem är att använda sorkskrämmare som avger vibrationer i marken som skrämmer sorkarna. Man kan även placera sorkfällor i gångarnas öppningar eller skaffa en sorkfångare i form av en katt. Det kanske mest effektiva sättet är att lägga bitar av kolsyreis i gångöppningarna. Kolsyreisen ger syrebrist i gångarna vilket gör sorken medvetslös, varefter den dör smärtfritt. Ett annat sätt att skydda sina växter från uppätna rötter är att lägga nät (finmaskigt hönsnät) i planteringsgropen så att sorken inte kan ta sig dit. De här metoderna fungerar även på mullvad.

OLIKA SORTERS OGRÄS

Ogräs kan delas in i tre grupper: ettåriga, tvååriga och fleråriga. Ettåriga sprider sig med frön. Det gör även tvååriga - om de inte får sprida frön dör de i allmänhet efter två år. Fleråriga ogräs sprider sig med både frön och rötter och kallas också rotogräs.

Ettåriga ogräs: Baldersbrå, groblad, harkål, klöver, korsört, lomme, penningört, snärjmålla, svinmåålla, tusensköna, våtarv, åkerättika, åkersenap.

Tvååriga ogräs: Löktrav, sommargyllen (ibland flerårig).

Fleråriga ogräs: Brännässla, kirskål, knölklocka, kvickrot, maskros, revsmörblomma, röllika, åkerfräken, åkertistel, åkervinda.

TIPS OM OGRÄSRENSNING

Inte är det särskilt kul att rensa ogräs, men det är svårt att komma undan det om man vill hålla rabatterna snygga och se till att ens planterade blommor inte konkurreras ut. Däremot kan man försöka vara så smart som möjligt i sin bekämpning, för att minska arbetsbördan något. Till att börja med kan det vara bra att plantera i tydliga markerade rader så att man inte rensar bort fel plantor innan man lärt sig se skillnad på små ogräs och små blommor när de gror. Täck jorden kring plantorna. Antingen kan man använda olika sorters marktäckningsplaster eller täcka med naturmaterial som täckbark. Börja rensa i god tid innan ogräset hunnit ta över allt för mycket och framförallt innan det gått i blom och börjat fröså sig. Odla växter som kan konkurrera med ogräset: storfröiga växter som gror snabbt och storbladiga växter som hindrar solljuset att komma ner till ogräsen och ogräsfröna (växter med mycket förgrening har samma effekt). Vill du ha grönsaker kan man välja sorter som mognar tidigt innan ogräset hunnit bli alltför vildvuxet. Slutligen: om du inte har lust att rensa en massa ogräs så anpassa trädgården efter det. Mindre rabatter ger mindre yta att rensa - större rabatter ger större ytor att rensa. Anlägg så pass stora rabatter som du orkar med att sköta om.

KIRSKÅL: För att bekämpa kirskål börjar man på våren genom att gräva upp rötterna med en grep. Grepen gör att man får upp så mycket rötter som möjligt utan att ha av dem. Trötta ut kirskålen genom att klippa regelbundet (tar 2-3 år), helst när den har 5-10 färdiga blad per skott.

MASKROSOR: Det klassiska maskrosjärnet är bästa redskapet, men du kan räkna med att du ändå inte kommer att få upp hela roten. Ta så att du får med minst 5 cm av roten och upprepa sedan denna behandling. Det bästa sättet att få bort maskrosor i gräsmattan är annars att gynna själva gräsmattan. Ju bättre den mår desto bättre kan den konkurrera ut maskrosen.

KVICKROT: Fräs när kvickroten har 3-4 blad och upprepa sedan detta flera gånger. Detta för att svälta plantan. Klipp din gräsmatta regelbundet. Om du ska gräva upp kvickroten så använd en grep - varje liten rotbit som kvickroten lämnar efter sig kan bli en ny planta.

ÅKERTISTEL: Det bästa är marktäckning, men man kan även prova att gräva. Slå av före blomning för att minska spridning. Stör nya skott under sommaren och inpå hösten. Slå av tisteln 2-3 ggr per år för att trötta ut rotsystemet. En djup höst- eller våromgrävning (vår är bäst) är också bra.

REVSMÖRBLOMMA: Se till att dräneringen är bra och rensa före blomning. Skär man av revsmörblomman vid markytan dör hela plantan. Gräv om djupt i aug-sept (ev. även en ytterligare gång).

JÄTTELOKA: För att hindra fröspridning ska man slå av blomställningarna. Roten huggs av under markytan och fräs upprepade gånger. Roundup är ett bra bekämpningsmedel att använda mot jätteloka. (Jättelokan har för övrigt giftig växtsaft.)

ÅKERMOLKE: Slå av åkermolken innan den blommar och stör den så mycket som möjligt under sommaren. Även på hösten är det att rötterna sönderdelas och på hösten eller våren är den bra att göra en djup omgrävning.

ÄKERFRÄKEN: Se till att trädgårdsväxterna mår så bra som möjligt med hjälp av gödsling och dränering så att de får stor konkurrenskraft. Slå av sporbärande ax och hacka bort skott före midsommar. Marktäckning är dt bästa mot åkerfräken.

KNÖLKLOCKA: Försök inte rensa eller hacka bort den utan skar av roten strax under rothalsen. Det övre lagret jord skyfflas sedan bort. Man kan även prova att svälta ut den genom att ta bort skott när de utvecklat 5-6 blad och sedan upprepa detta gång efter gång.

MARKTÄCKNING

Ett sätt att slippa ogräs är att täcka marken kring växterna. Det finns många olika material att välja bland. Till att börja med finns det svart plast och den är mycket effektiv. Man rullar ut plasten, som kan vara hel eller vävd, och gör hål för det man vill plantera. Hel svart plast gör att fukten bevaras väl i marken tidigt på säsongen, men hindrar också vatten från att tränga ner senare när vädret är varmare och jorden torr. Man kan även använda olika sorters naturmaterial, tex gräsklipp och halm. Det bör vara ett 5-7 cm tjockt lager och marken bör helst ha blivit ordentligt rensad innan man lägger dit det. Fördelen med gräs och halm är förstås att det bryts ner naturligt under säsongen. Passar bra i tex grönsaksodling. Materialet lockar också maskarna högre så att även de övre jordskikten blir bearbetade. Material som flis och bark håller längre än halmen och gräsklippet, men behöver efter ett antal år (kan variera mellan 2 till 5 år) fyllas på igen. Vad du väljer som täckmaterial beror alltså på olika faktorer, som effektivitet, vad du odlar och vad du tycker ser snyggast ut.

ÄT OGRÄS!

Ogräs behöver inte bara vara av ondo. Många är faktiskt ätliga och kan vara både goda och nyttiga! Man kanske inte kommer bekämpa ogräset genom att äta upp det, men man kanske får lite bättre tålamod och försonas lite med de envisa växterna. Brännässla är förstås en klassiker i sammanhanget, som man gör soppa av. Man använder späda skott och plantor. Nässlan kan också användas till pesto eller torkas till brödkrydda. Svinmållan är ett annat ogräs som man gott kan äta. Används som spenat och är riktigt nyttig. Den syrliga ängssyran är god (överkonsumera dock inte pga oxalsyran - finns även i rabarber). Knölklocka har ätliga rotknölar och blad och vitplister kan användas som nässlorna. Våtarven har ätliga blad som ska smaka som ärter och rödbetor. Brunört har en lite besk smak och det är blommor och unga blad som är bäst.

FLER TIPS OM BEKÄMPNING hittar du LÄNGRE NER PÅ SIDAN!

Bekämpningsmedel delas in i 3 klasser.
Klass 1 krävs särskild kunskap om för att få användas.
Klass 2 krävs även här särskild kunskap men medlen har något mindre giftverkan.
Klass 3 det som den vanliga "trädgårdsmästaren" får använda.

Läs alltid på förpackningen hur du ska blanda medlet.
Tro inte att effekten blir bättre om du dubblar dosen! Det kan bli tvärtom.
Och du kan dessutom få riktigt fula brännskador på bladen.

Tänk också på att skydda dig själv när du använder bekämpningsmedel. Läs på förpackningen.

Var rädd om dom pollinerande insekterna!
Några vänner är nyckelpigorna med larver. Humlor och bin som pollinerar med flera.
Tänk på att göra bekämpningen då insekterna inte är ute och jobbar, välj en sen kväll eller tidig morgon.

 

Inte katten är katten ett skadedjur? Får du toalettbesök i rabatten finns Fy-Kristaller från ECONOVA GARDEN. Kristaller som du klickar ut i rabatten, innehåller luktämnet citronella som katter inte gillar doften av. Finns även i spray, om du behöver spraya runt möblerna på altanen, det luktar mest frisk citron.

Kom in och hämta Weibull´s folder "Objudna gäster" om du vill veta mera om vad du ska använda när det kommer "Objudna gäster".

Rådjuren kan till exempel ställa till mycket förtret.

TIPS:

Använd krossad vitlök i trädgårdslandet, (det sägs att sniglarna avskyr doften, om inte vitlöken hjälper så kan du prova med kalk, dom gillar inte att krypa på den.)

 

  • Blomflugor gillar inte Basilika!
  • Myrorna gillar inte krossade kryddnejlikor!
  • Tvestjärtar gillar inte vitpeppar.
  • Använd inte blodmjöl i trädgården om du har HUND! Hundar älskar den väldoften, det kan bli mycket uppgrävt!
  • När du stänger igen sommarstugan kan du lägga ut vitlöksklyftor, mössen flyr doften!
  • Tvestjärtar kryper inte in i örat. Den äter c:a 150 st löss/dag.
  • Har du besök av katter i rabatten? Prova apelsinskal!

Bikarbonat mot mjöldagg

Blanda egen sprej mot mjöldagg. Ta 2 tsk bikarbonat och blanda ner det i 1 liter fingervarmt vatten. Blanda sedan ner 2 tsk gul såpa (undvik bubblor). Fyll en sprejflaska med blandningen och du är redo att bekämpa mjöldaggen. Spreja minst en gång om dagen och fortsätt gärna att spruta en gång varannan dag i en vecka efter att de synliga symtomen försvunnit. Det är ingen fara att använda bikarbonat som bekämpningsmedel (vi använder det ju vanligtvis i maten), däremot kan det hända att frukt och bär med tunt skal tar liter smak av det.

Fruktträdskräfta

Fruktträdskräfta är tyvärr en ganska vanlig svampsjukdom som kan angripa fruktträd. Den kan också angripa lövträd (då den kallas lövträdskräfta). Den sprider sig med sporer och tar fäste i ett nytt träd via sår. Om du ser små rödbruna prickar på trädet, vid sår eller beskärningsytor (även vid fruktspjut) ofta under senvåren så är det ett tidigt tecken på fruktträdskräfta. När den sprider sig bildas ringar i barken. Det ser ut som infällda sår. Om såret sprider sig runt en hel gren så dör grenen ovanför såret. Man kan, genom att ge sitt träd goda förutsättningar, minska risken för kräftan. Fruktträdskräftan tycker om mycket kväve, tung kompakt jord och fukt. Dessutom lågt pH. Plantera därför trädet på en ljus och luftig plats och jordförbättra vid behov. Man är naturligtvis i viss mån begränsad av vilken trädgård man har, men försök att välja den bästa platsen utifrån dina förutsättningar. Försök också att hålla markytan under trädet öppen. Stora växter hindrar ljus och luft och håller kvar fukt. Låga växter går bra. Utöver detta bör du tänka på att sköta om ditt träd med en god beskärning så att trädet hålls friskt och luftigt. Du kan även hålla stammen fri från mossa och lav. Om du får kräfta på ditt träd ska du inte låta de smittade delarna sitta kvar, utan beskär tills du kommer till frisk ved. Man kan ev. behandla med Trichoderma, som är en s.k. nyttosvamp. För stora sår är det bra att lägga på sårbalsam - men se till att ytan är ren och torr, så att man inte får sporer som växer innanför balsamet. Kom ihåg att ta bort den angripna ved du skurit bort och bränn den helst.

Äppelcidervinäger mot svartfläcksjuka

Blanda 1 msk äppelcidervinäger, 2 tsk gallsåpa och 1 liter vatten. Skaka blandningen före användning och använd direkt. Om man byter ut gallsåpan mot vanlig såpa kan medlet användas mot mjöldagg.

Chili som bekämpningsmedel

Chili är faktiskt ett riktigt bra bekämpningsmedel - i synnerhet mot olika insekter. Till den här chilisprejen behövs två starka urkärnade chilifrukter, 1 tsk såpa och 1 liter vatten. Fruktköttet krossas med lite av vattnet, tills blandningen är helt slät (mixer funkar bra eller så kan man krossa och sedan sila) och sedan tillsätts resten av vattnet. Häll över blandningen i en sprejflaska, häll i såpan och skaka om.

Är du orolig för att du har giftiga växter i din trädgård? Vad gör jag om det händer en olycka med bekämpningsmedlet? Giftinformationscentralen har svaret på sin hemsida. Klicka på "Växtlista". Här finns också telefonnummer dit du kan ringa om olyckan är framme. Skriv ner och sätt upp nära telefonen. Bestäm själv vilka gäster du vill ha!

 

 

Insektsmedel_005

Insektsmedel_007

Insektsmedel_006

     Insektsmedel_004            

MYRR D (ströpulver)
Strös ut på traditionellt sätt.

MYRR Extra (granulat)
Medel mot myror som innehåller socker för att locka dem. Innehåller bittermedel för att människor och djur inte ska lockas av det.

MYRR (Myrdosa) Enkel och smidig dosa som du placerar innomhus, på balkongen eller på terrassen.

MYRR (Utvattning) Vattnas ut där myrorna befinner sig och tränger ner i deras bon. Långtidsverkande.

PYREX - Pyretrinprodukt mot insekter på rums- och trädgårdsväxter.

FERROMON FÄLLAN - Indikerar om det finns skadeinsekter t ex. rönnbärsmal.

ROUND-UP - Innehåller glyfosfat som effektivt dödar allt ogräs även kvickrot.

Växtskyddsalmanacka

Rätt behandlingstid är ofta innan man ser sjukdomen eller skadegörare. 
Denna kalender talar om när angrepp kan väntas - och du kan behandla i rätt tid.

Tidpunkt

Växtslag

Problem

behandling

Produkt

Hela växtsäsongen

Nytto och prydnadsväxter

Bladlus, trips, stritar, larver m fl

Vid angrepp upprepa behandling vid behov

Pyrsol

Rosor och andra prydnadsväxter

Mjöldagg, rost, svartfläcksjuka, bladlus, rosenstrit m fl

Vid angrepp och i förebyggande

Pyrsol
Provado insektsspray

Krukväxter

Bladlöss, sköldlöss, trips, vita flygare, ullöss, spinn

Vid angrepp

Provado PLUS
Provado insektsspray

Mars/April

Fruktträd

Sårinfektion

Vid beskäring och ympning

Sårbalsam/sårspray

Maj/Juni

Bärbuskar

Bladlöss, larver, mjöldagg

Vid angrepp, vid angrepp efter blomning

Pyrsol

Tidig vår

Gräsmattan

Mossa

Behandla mossan

Stroller mossa

Maj/Juni

Gräsmattan

Ogräs

På växande ogräs

Stroller kombi

Vår/Sommar

Inomhus

Myror

Dosan placeras där myror finns

Myrr myrdosa

Hela året

Inomhus

Bostadsohyra

Vid behov

Myrr

Sommar

Inomhus

Flugor

Fästes på fönster

Fly Trap

Sommar

Inomhus

Flugor

Spraya ut i rummet

Radar

Höst/Vår

Prydnadsväxter

Viltskador

Vid angrepp och i förebyggande

Gyllenbo Plantskydd

CurEra Trico Garden

Vår/Sommar

Utomhus

Myror

Strö/vattna ut

Myrr

 

Skadeinsekt - skadegörare - Svampsjukdom
Vilken produkt?

 

Art

Produkt

Bladloppa

Pyrsol

Bladlöss

Provado insektsspray, Pyrsol, Calypso, Provado Bladlusspray, Bayer Garden Insektsmedel

Broms

Radar Spray

Flugor

Fly Trap, Radar Spray

Getingar

Radar Spray

Hallonänger

Pyrsol

Knott

Radar Spray

Kålflugan

Pyrsol

Liljebaggen

Provado Insektsspray, Calypso

Mal

Radar Spray

Mjöllöss (vita flygare)

Provado Spray, Pyrsol, Calypso, Bayer Garden Insektsmedel

Myror

Myrr D, Myrr Extra, Myrr Myrdosa, Myrr till utvattning

Mätarlarver

Pyrsol, Provado Insektsspray, Calypso

Nätstinkflyn

Provado Insektsspray, Calypso

Rosenstrit

Provado Insektsspray, Pyrsol, Calypso

Skalbaggar

Calypso

Sköldlöss

Provido Spray, Calypso

Spinnkvalster

Provado Plus Insektsspray, Bayer Garden Insektsspray

Spottstrit

Provado Insektsspray, Calypso

Stekellarver

Pyrsol, Calypso

Stinkflyn

Provado Spray, Pyrsol, Calypso,

Stritar

Provado Insektsspray Pyrsol, Calypso

Tripas

Provado Spray, Pyrsol, Calypso, Bayer Garden Insektsmedel

Tvestjärtar

Myrr, Myrr Spray

Ullöss

Provado Spray, Calypso,

Vecklare

Pyrsol, Calypso

Vivlar

Provado Insektsspray, Calypso

Öronvivel

Provado Spray, Calypso,