Semester

Semester hemma!

Drömmer vi inte alla om en semester vid medelhavet. Tänk att få komma hem varje dag och få den där härliga avkopplande upplevelsen. Börja med de enklaste, ta fram alla semestersouvinerer. Klä väggarna med vindskydd i bambu. Eller måla medelhavsblått!

Lyktor med ljus, lyktor med ljusslingor, fyll på med ljus. Nu till det gröna, stora krukor med blandade kryddor, gärna nära bordet, så du kan krydda själv. Nu kan du bygga insynsskydd själv med krukor på rad, fyllda med änglatrumpet, agapantus, bambu mm.

 

bar4Vindruvor i blandade färger klättrar i trådar längs taket. Kiviplantan står i hörnet, lite slingrig i sitt växtsätt. Behöver ett stöd i livet.

citrontradCitroner i kruka på det soligaste stället använd citrusjord och citrusnäring. Vintertid placerar du den så ljust och svalt som möjligt c:a +5 gr. Får ej torka ut. När våren kommer vänjer du den vid sitt nya semesterställe. Uteliv på dagen hemma på kvällen!

olivOlivträd kan du köpa i olika storlekar, placera den soligt och vindskyddat. Använd gärna medelhavsjord och olivgödning. Olivträdet vill gärna stå svalt under vintern med ytterst lite vatten. Oliven växer långsamt men kan bli hög.

Lager finns både på stam och som liten buske, otrolig smakhöjare i olika grytor. Trivs både i sol och halvskugga men gärna lugn. Vill inte torka ut. Övervintra svalt runt +5gr. Beskär den om det behövs på våren. Köp gärna en mindre planta som du har i köket över vintern.

Fikon de måste planteras i mycket skyddat läge, kanske mot en södervägg, soligt och varmt för att klara sig att övervintra eller i växthus eller uterum. Fikonen skördas när de hänger riktigt tunga.

Minikiwi minikiwi är en klätterväxt som kan bli 2,5-4m hög och måste odlas vid spaljé. Är självfertila dvs de har han- och honblommor på samma planta. Frukterna är söta, stora som vindruvor och saknar hår.

Persika och aprikos Plantera vid öster eller västervägg. Stor planteringsgrop och kalkrik jord.

Börjar det likna en semester vid medelhavet i ditt uterum? Avsluta med att fylla dina krukor med snäckor eller stenar. Vill du veta mer om växter vid medelhavet är du välkommen till oss. Trevlig semester.

Glöm inte att det även går utmärkt att odla småvuxna buskkörsbär, buskplommon och pelaräppelträd i stora krukor. Vinbär eller krusbär på stam ger kanske inte lika mycket bär som en buske, men mycket trevlig att ha som ett litet träd. Lingon och blåbär? Putte och Ida, varför inte? Jordgubbar i amplarna, smultron i balkonglådorna varvat med rosmarin. Basilika i ett litet ställe i "skymundan" Aktas för stark sol!

 

Drink
Nu kan landskapen krydda din drink! Recept finns i boken "landskapsdrinkar" av Ulrika Nyström Ljung

Sörmläningen
6 cl Vodka
1 dl päronsoda
1/2 lime
några skivor päron
mynta el. citronmeliss

Tag ett lightballglas. Varva skivor av
päronet med is och mynta. Häll över päronsoda och vodka. Pressa lime på toppen. Servera med sugrör.

Chili
Het kärlek i form av chili. Finns flera hundra olika sorter. Du bestämmer "styrka"! Finns att köpa som frö eller vänta lite så finns det färdiga plantor. Behöver värme både dag och natt! Chilin innehåller en massa hälsosamma saker som är bra för immunförsvar och blodtryck: C-vitamin, betakaroten, antioxidanter och flavonoider. Hettan på en chili mäts i "scoville". En paprika har 0-100 scovillegrader och den allra hetaste chilin har uppmätts till 1 041 427 scoville.

NÅGRA SORTERS CHILI

Habanero:är en mycket het och fruktig chili som finns i flera färger (grön, orange, röd, vit). Den är rund och trubbig, 3-6 cm lång och nästan lika bred. Känslig för värme, så ha inte i den för tidigt när du lagar mat. 40 000 - 500 000 scoville.

Naga Jolokia:en mycket het chili - faktiskt den hetaste i världen. Liknar habaneron. Upp till 855 000 scoville.

New Mexican: är mild till het och har en smak med både sötma och syra, svagt örtig. Det här är en chili som finns i många varianter. En torkad röd sort är vanlig att man hittar i matbutiker. 500 - 10 000 scoville.

Jalapeno:en chili av mediumstyrka somär grön eller röd. Den är 5-7 cm lång och 2-3 cm bred. Ju mognare den blir desto rödare och sötare blir den. Torkad och rökt kallas jalapenon "chipotle". 2500 - 5000 scoville.

Peperoni:är mild och är först grön och sedan röd varefter den mognar. Den är långsmal och blir 8-12 cm lång. Smakar lite som en starkare paprika. 500 - 1000 scoville.

Pimento:är en mycket mild chili. Den är sötare än en paprika och mer aromatisk. Fyllningen man ser i gröna oliver är vanligvis pimento. 0 scoville.

Paprika
Är en ettårig buske. Finns att köpa som frö eller färdig planta. Börjar blomma i början på sommaren. Frukterna skiftar i färg från grönt till rött. Tycker om sol och frisk luft. Mycket vatten och gödning. Låt den stå där du kan beundra de vackra frukterna, som naturligtvis äts upp efter hand.

Banan
En spännande ört! Sant! Ser ut som en palm. Blir hög c:a 2 m - 2.50 och lika bred. Vill ha ljust, dock ej direkt sol. Vattna rikligt, gödsla var 14:de dag. Men se upp! om den börjar blomma och sätter frukt kommer den troligtvis att dö efter en kort tid.Den är vacker med gröna frodiga blad. Spännande ört!

 

citrusgordningCitrusnäring
Specialgödsel som ger citrusväxter och petunior bättre fruktbildning och grönare blad. Järn Plus förebygger järnbrist och förhindrar att bladen gulnar.Citrusjord 10 l

citrusjordCitrusjord 101
För omplantering av citrusväxter och andra växter med krav på lite grövre, tung jord. Gödslad med specialgödsel för friska, gröna blad.