Örter

ODLA SMAK OCH DOFT

Vi säljer örter av alla de slag på kruka - odlade för att du ska kunna njuta nyskördade smaker. Vill du så själv har vi KRAV-godkända fröer för odling av allehanda köksväxter, grönsaker och kryddor. Vi har också ekologiska bekämpningsmedel så att du kan bli av med eventuell ohyra utan risk.

DU VET VÄL att även du som har balkong kan odla örter, till exempel i en hanging-basket eller krukor och lådor. Kom upp till oss, vi har allt du behöver inklusive experthjälp.

TIPS! Du ska helst skörda kryddor innan de blommar eftersom de smakar mest då. Skörda hela kvistar, snarare än att plocka blad.

Kryddväxter har lite olika behov, men de flesta är inte särskilt näringskrävande och trivs i en lätt jord på en solig plats. Kryddväxter som vill ha mer torka är bl.a. timjan, rosmarin, oregano och salvia. Några som vill ha bra med fukt är mynta, persilja, citronmeliss, gräslök och basilika.

LÄS MER om färggranna ätliga blommor som kan pryda drinkar, sallader och bakverk LÄNGRE NER PÅ SIDAN!

ampel2003

En så kallad smultronkruka eller en ampel passar utmärkt att odla örter i. Häng gärna ampeln över bordet ute, så kan du bara sträcka dig upp och krydda maten direkt med färska doftande blad.

Vi har alla tillbehör till "hanging baskets", amplar av alla sorter, smultronkrukor och alla varianter av andra krukor för dina örter och ätliga blommor, för sådana finns också. Du hittar dem hos oss.

Här är en rad kryddiga blommor som du kan äta:
Fläderblom - doft och smak milt kryddigt söt. Till saft, drinkar, gelé.
Indiankrasse - bittert pepprig och lämpar sig bäst som dekoration.
Gurkört - svagt bitter smak. Använd både blad och blommor i salladet. Blommorna fina att frysa in i iskuber till höstens och vinterns drinkar.
Isop - myntalik frisk smak. Bör användas sparsamt. Sägs underlätta matsmältningen efter feta måltider.
Lavendel - kärvt aromatisk främst som krydda, bland annat i Herbes de provence. Blommorna är fina att strö i sommarbålen.
Ringblomma - mild smak som kan användas för att föhöja smaken på mat. Strö över salladen. Om du torkar dem på svag ugnsvärme behåller de sin fina färg. Passar även de i sommarbålen.

Det finns många ätliga blommor. En del kan man äta hela blomman på, medan på andra är det kronbladen man äter. Blommor bidrar förutom med färg förstås med dekoration. Att pynta tårtor och bakverk med blommor passar bra. De kan även lysa upp sallader eller varför inte frysa in dem i isbitar?

Ät hela blomman på: Malva, kryddtagetes, blomsterkrasse, viol, ringkrage, gurkört, temynta och syren.

Ät kronbladen på: Nejlika, ringblomma, solros, stockros, pelargon, daglilja, tulpan och lavendel.

Fler ätliga blommor: blåklocka, cikoria, rödklöver, fuchsia, harsyra, squashblomma, hornviol, styvmorsviol, kvanne, nyponros och tusensköna!  

Visste du att ringblomman, förutom att vara ätlig, också kan användas som medicinalväxt till hudsalvor?

Gör ditt eget badsalt!

Ta och blanda hälften grovt havssalt och hälften örter i en glasburk - lägg dem i lager. Stäng till burken ordentligt och  låt den sedan stå tre veckor i rumstemperatur på en mörk plats. När du sedan ska bada räcker det med några matskedar i vattnet.

Vid nästäppa...

...astma eller bihåleinflammation så kan man använda sig av ett ångbad på timjan. Ta 1-2 liter kokande vatten, häll i en skål och lägg i 1 msk timjan. Håll huvudet över skålen så länge du kan. Ha en handduk över huvudet medan du ångbadar.

Nedan följer  exempel på starka frukter;

"Capasaicin heter det starka ämnet i chili. Capasaicin finns mest i chilins frön och det vita i frukten, därför brukar man ta bort dem. Hur stark en frukt är anges i Scoville, som bygger på hur mycket ett prov måste spädas i vatten innan hettan försvinner. Här är några Scoville-riktmärken för olika chilisorter:

Naga-Bih Jolokia 1 000 000

Habanero 100 000-350 000

Birds eye 50 000-100 000

Cayenne 30 000-50 000

Chipotle 5 000-10 000

Tabascosås 2500-5 000

Jalapeño 2 000-5 000

Ancho-peppar 1 000-2 000

Paprika 0"

Kom ihåg att tvätta händerna efter att du rensat och hackat din chili!

Källa, copyright: chiliworld.com

Tomater är goda att odla egna och det finns många sorter att experimentera med: röda, gula, strimmiga, svarta, små stora... Och vad är väl godare än att plocka egna solmogna tomater? Om du tycker att tomater smakar tråkigt efter att ha legat i kylen är du förresten inte ensam. Även om många förvarar sina tomater i kylskåp, tycker de flesta att rumstempererat ger en bättre smak!

VILKA KRYDDOR PASSAR TILL VAD?

Citronmeliss: Te, fisk, vit vinäger, desserter.

Kryddtimjan: Sallader, örtsås, lamm, fisk.

Kungsmynta/oregano: Sallader, pastarätter, lamm, pizza.

Mynta: Mintsås, sallader, te, drinkar.

Libbsticka: Soppa, grönsaksrätter. (Används sparsamt för att inte dominera.)

Gräslök: Sallader, fiskrätter, soppa.

Lavendel: Bakverk. Även till potpurrier o.d.

Citrontimjan: Fisk, sallader.

Spansk körvel: Soppor, sallader, såser.

Vinterkyndel: Grönsaksrätter, kryddsmör, lamm, fisk.

Salvia: Fläskkött, pasta, ost- och tomaträtter, sttekt potatis.

Fransk dragon: Kött-, fisk- och tomaträtter, vit vinäger.

Dansk körvel: Örtsås, ägg, soppa, fisk.

Basilika: Sallader, pesto.

Rosmarin: Lamm, kyckling, vilt. Även potpurrier o.d.

Mejram: Sallader, grillat kött/fisk, ärtsoppa, tomat- och pastarätter.

Fänkål: Bladen till sallader, soppa och fisk. Fröna till fisk, soppa och som brödkrydda.

Kummin: Bröd, sallad, fisk, såser, brännvin.

Luftlök: Sallader, soppor.

Anisisop: Sallad, te. (Omtyckt av humlor och bin.)

Äkta kattmynta: Omtyckt av bin och katter.

Malört: Brännvin. Till kryddbuketter.

Isop: Brännvin. Till kryddbuketter, doftkuddar och lockar bin.

Rysk dragon: Fisk, potatisgratäng.

Vinruta: Endast prydnad.

Åbrodd: Brännvin. Till potpurrier o.d.

Kvanne: Sötningsmedel - passar med rabarber. Till brännvin.

Balsamblad: Potpurrier o.d.

Äkta johannesört: Brännvin. Även till färgning.

Gurkört: Blommorna till sallader, drinkar och på bakverk. De späda bladen kokas som spenat.

SKYDDA DIG MOT ORMAR OCH OLYCKA

Örter har i alla tider använts som läkemedel och som skydd mot onda ting. Att ha en egen örtagård är lycka, inte bara för hälsan utan även för själen och traktens bin. Och så doftar det så gott.

Här har du listan på örternas undergörande egenskaper. Men se upp - huskurer kan aldrig ersätta doktorns order.

Kryddväxter kan du med fördel förvara i frysen. Använd små glasburkar med lock och plocka fram vid behov.

Plantera dina örter tillsammans med perennerna, i grönsakslandet, eller i en egen örtagård. Många krukor med örter bildar tillsammans en örtagård även på balkongen.

Vi har fröer till de flesta örter samt uppdrivna plantor under säsong.

 

LÄKANDE ÖRTER

Dill - skyddar mot trolldom.

Timjan - håller onda drömmar borta, botar baksmälla och allmän dysterhet. Dessutom  decinfiserande. Färska skott används i sallad. Timjan har använts mot förkylning och hosta. Det är också mot hosta, förkylning, influensa och astma som timjan mest används idag. För kvinnor kan timjan användas för att reglera mensen och kan också förebygga infektioner i underlivet - men man ska helst inte medicinera med timjan när man är gravid. Timjan har använts mycket länge. Till exempel användes den vid balsamering i det forna Egypten.

Salvia - uppiggande ört som dessutom förbättrar minnet och återger grånat hår dess ursprungliga färg. Hjälper till att smälta fet mat. Salvia har använts för munhygien under 1800-talet. Användes också i religiösa sammanhang i Romarriket.

Rosmarin - minnets och vänskapens ört skyddar också mot "onda ögat". Te på rosmarin ökar cirkulationen och passar därför personer med lågt blodtryck, medan de med högt blodtryck bör undvika örten.

Persilja - så och skratta under tiden så blir skörden rik. Bind en krans och sätt på huvudet så förebygger du baksmälla och förbättrar minnet. Har använts vid stress och oro, även för personer med blodbrist. Eftersom persilja är en krydda med mycket järn och C-vitamin är den faktiskt bra för personer med lågt blodvärde. Persilja kan också hjälpa vid vitlöksandedräkt och lindra myggbettsklåda.

Basilika - kan hjälpa mot stress och trötthet. Användes som balsameringsört i Egypten och är en helig ört inom hinduismen. Basilika har kopplats ihop med både evigt liv och evig kärlek.

Kungsmynta - håller ormar och annat otyg borta. Har använts mot hosta och heshet.

Pepparmynta - Har använts mot huvudvärk, öronsusningar, hosta, ångest, dålig andedräkt och framförallt för matsmältningen. Om man har lättare besvär med magen kan man göra te av pepparmynta och dricka det, eftersom den eteriska oljan mentol som finns i pepparmynta är bedövande och kramplösande. Peppermynta är också uppiggande. Hippokrates trodde för övrigt att pepparmynta var bra för kärlekslivet.

Libbsticka - håller ormar, råttor och flugor på avstånd från huset. Även bra mot diverse magåkommor.

Isop - en kvist över dörren skyddar mot olyckor. Örten stimulerar också matsmältningen. Ett extrakt av 30 g färska toppskott utblandat med 6 dl vatten används som gurgelvatten vid hosta och heshet.

Färsk dragon - skyddar mot ormbett.

Lavendel - används mot sömnlöshet och dåliga nerver.

Citronmeliss - välgörande vid matsmältningsbesvär och som ansiktsvatten. Även mot oro och sömnsvårigheter. En kvist citronmeliss i en flaska brännvin ger mild citronsmak på drycken som förr kallades Hjärtans fröjd. Från början i Sverige hette faktiskt citronmeliss "hjärtansfröjd" (och det gör den fortfarande i Danmark) och det berodde på att den användes som hjärtstärkande medel. 2011 kom en indisk studie där det stod att citronmeliss kan ha en positiv effekt i samband med Alzheimers genom att ha en bromsande effekt.

Kamomill - mot nervös mage.

Gurkört - Både stjäken, bladen och blommorna används. Ammande mammor använder den för att få mer mjölkproduktion. Kan även användas i övergångsåldern. Gurkörten innehåller mycket C-vitamin. Bin tycker mycket om den.

Daggkåpa - Förr i tiden trodde man den här växten hade magiska krafter, till exempel att man skulle kunna bli jungfru igen med hjälp av den. Daggkåpa kan användas i övergångsåldern och är även bra för livmodern.

Malört - Bra för matsmältning. Den har också mänga bra egenskaper för kvinnor. Den hjälper mot menssmärtor och ska under värkarbetet stimulera livmodern.

Vitlök - rik på c-vitamin, sänker blodfettet.

TIPS 1: Frys bladen av citronmeliss i iskuber. Vackert till drinken.

TIPS 2: Gör ditt eget örtte: Hacka färska örter, beräkna cirka 3 teskedar per kopp plus en sked för kannan, och lägg i en värmd tekanna. Slå över kokande vatten och låt téet dra i 5-10 minuter.

Te gjort på citronmeliss är renande och stärkande, isop är lugnande och avslappnande, mynta uppfriskande, rosmarin bra mot huvudvärk, salvia är allmänt stärkande och timjan bra vid förkylning. 

Det är enkelt att odla egna kryddor. Tänk att få plocka egna färska kryddor och smaksätta maten med dem. Bin och humlor uppskattar din odling och bidrar med att sköta om pollineringen.Odlingen behöver inte vara stor, man kan ha en odling på balkongen och då sätter man kryddorna i en stor kruka, så är det bara att plocka in när festen kommer. Till de mest lättodlade kryddorna hör: Citronmeliss, kryddtimjan, kungsmynta/oregano, mynta, libbsticka, gräslök, lavendel, citrontimjan, spansk körvel och vinterkyndel.

De kryddor som är vinterhärdiga får stå kvar, men glöm inte att vintertäcka krukan.Du kan antingen så dina egna kryddor under våren i miniväxthus eller köpa färdiga plantor hos din trädgårdsmästare. Skörda gör du en varm och solig dag, gärna innan blomningen, aromen är som bäst då! Gör sedan ditt egna potpurri eller sy en doftpåse och fyll med din egen kryddblandning.

Några exempel.

Basilika: Ettårig, lockar till sig fjärilar och bin med sin angenäma doft. Ett måste till pestosåsen. Betraktades förr som en helig växt. TIPS: Hacka inte bladen utan bryt bladen i delar då behålls aromen.

Citronmeliss: Även kallad hjärtans fröjd. Flerårig.  Stark citrondoft. Binas favorit. Vacker att dekorera drinken eller efterätten med. Sägs bevara ungdomligheten. Bra mot melankoli och skallighet.

Dragon: Flerårig. Älskad av alla kockar, huvudkryddan i Bearnäs såsen. Sägs skydda mot ormbett.

Libbsticka: Flerårig. Manshög ståtlig växt. Kräver gott om utrymme. Smaken påminner om selleri. Sägs vara utmärkt att lägga bladen i skorna om du har gått för mycket, fötterna blir som nya.

Malört: Flerårig. Lättodlad. Används mest som brännvinskrydda. Håller malen borta från klädskåpet. Sägs skydda mot häxor och troll. Enligt gammal sed ska den skördas 24 augusti.

Mejram: Ett - flerårig. Lockar till sig humlor och bin. Mycket känslig för frost. Ett måste till ärtsoppan.  Sägs lindra huvudvärk och sömnlöshet.

Oregano/kungsmynta: Flerårig. Pizzakrydda. Värdefullt bifoder. Är du dyster till sinnet under vintern? Brygg en kopp te av oregano, och du mår genast bättre! Sägs hålla ormar och myror på avstånd.

Rosmarin: Ettårig ev. övervintras i kruka. Även kallad "Havets dagg". Doftar som en barrskog frisk och med inslag av tallbarr. Används med fördel till lammstek. Sägs att en kvist skyddar mot "onda ögat".

Salvia: Flerårig. Passar till feta maträtter, t ex fläskkorv,  smaken är mycket intensiv. Doftar ljuvligt och är en rikblommande växt. Sägs att det är salvians önskan att göra människan odödlig.

Hur mycket ska jag ta?

1 dl färska örter är ungefär lika mycket som 1 tsk torkade örter. Per 4 portioner är följande att rekommendera:

0,5-1 tsk dragon/mynta/oregano/rosmarin/salvia/timjan

1-1,5 tsk basilika/körvel/mejram

0,5-1 msk dill/gräslök

Har man flera örtkryddor i maten är det bäst att välja det lägre måttet.

TIPS

Kryddväxter drar till sig bin och insekter som ger liv åt trädgården. Skörda kryddväxterna innan de slår ut i blom. Då är smaken som bäst.

Dill, persilja och mynta kan du frysa. Faktiskt går de flesta kryddväxter bra att frysa in och på det sättet kan du ha färska kryddor året om.

Vid torkning: häng upp och ned, eller repa av blad och torka luftigt i en korg. Lufta ibland, så bladen inte möglar. Klara att användas när de är knastertorra. mFrys bladen av citronmeliss i iskuber. Vackert till drinken.

Gör ditt eget örtte
Hacka färska örter, beräkna cirka 3 teskedar per kopp plus en sked för kannan, och lägg i en värmd tekanna. Slå över kokande vatten och låt teet dra i 5-10 minuter.

Te gjort på citronmeliss är renande och stärkande, isop är lugnande och avslappnande, mynta uppfriskande, rosmarin bra mot huvudvärk, salvia är allmänt stärkande och timjan bra vid förkylning.

Alla växter trivs inte när de planteras ihop: Dill ska till exempel inte planteras tillsammans med morötter och persilja ska inte planteras tillsammans med sallat.

Det sägs att om man odlar gurkört eller basilika tillsammans med tomater så ger det tomaterna en bättre smak. Värt ett försök.

RECEPT

Bakad potatis med mynta

Blanda keso, vitlök och hackad färsk mynta, ta bakad potatis och fyll den med blandningen.