Rabatten

 

SÅ FÅR DU VACKRASTE RABATTEN

Perenner, buskar, ettåriga blommor? Hur du än vill ha din rabatt så finns det några bra råd att följa för ett lyckat resultat. Hos oss på Vårljungen hittar du allt du behöver av jord, gödning, redskap, kantsten och inte minst alla vackra växter.

ALLA KAN LYCKAS. Kom upp till oss och diskutera så kan vi hjälpa dig att välja säkra växter för det bästa resultatet.

§ Låt inte rabatten bli för bred. Du ska komma åt att rensa och luckra utan att behöva kliva i den.

§ Du behöver en bra jord, gödsel och vatten.

§ Fundera över vilket väderstreck rabatten ligger i. En i norrläge har helt andra förutsättningar än en rabatt mot söder, öster eller väster. Är du osäker, fråga i din trädgårdsbutik.

§ Det roligaste är att välja vilka växter som ska samsas i rabatten. Tänk på att inte blanda för många färger, det blir bara oroligt. Alla växter behöver inte heller vara blommande, det finns till exempel många vackra växter med röda eller gula blad. En gul barrväxt väljer du med fördel om du vill sätta färg på en rabatt i norr. Vita växter är mycket vackra sena sommarkvällar där de står och lyser i skymningen. Du kan också leka med blå nyanser på barrväxter och perenner. Kom gärna upp och prata med oss så hjälper vi dig.

§ Titta efter trädgårdskonst. Det finns mycket roligt: Kulor i olika storlekar och färger, glaskulor med belysning som  även fungerar flytande på en vattenyta eller varför inte en stenkatt som kikar fram

under en buske. Kom och titta, vi har ett stort utbud.

§ Plantera gärna låga lökväxter under buskarna. Bladen hinner vissna ner tills buskarna börjar blomma. Sätter du perenner, sätt gärna tre av varje sort och var noga med att inte blanda för många olika sorter.

§ Du kan också plantera dina växter i krukor som du sedan ställer i rabatten. På det sättet kan du flytta dina blommor till platser där det uppstår ”hål”. I krukorna kan du sätta en spaljé av pil och låta krasse eller luktärter klättra. Glöm heller inte alla sommarblommor som går bra i kruka som tagetes, begonia, fuchsia osv.

§ Har du väggamplar kan du börja med penséer, de tål kyla mycket bra. Så småningom byter du dem mot lobelia eller vad du nu tycker är vackert. Till hösten fyller du ampeln med ljung, silverek eller en liten barrväxt. På så sätt får du ett blickfång på väggen ovanför rabatten, även när den är i vintervila. Ett annat sätt att få samma effekt är att sätta samma växter tillsammans i en större frosttålig kruka som helt enkel ställs i rabatten.

§ När du anlägger din rabatt tänk på grannen, han kanske inte vill ha dina växter hängande ut över hans sida av staketet. Prydnadsträd kan bli stora och riskerar att skugga hans uteplats eller trädgårdsland.

§ Bärbuskar i rabatten kräver mycket sol och du bör kunna gå runt dem. Fruktträd vill ha minst 6 meters avstånd till grannträdet och de bör stå i öppen jord så att du kan luckra utan problem.

§ Framför allt, för att lyckas med rabatten, glöm inte gödning och vatten.

§ När rabatten är färdigplanterad lägger du ett 5 centimeter tjockt lager täckbark över jorden. På det sättet slipper du rensa ogräs och dessutom håller jorden fukten bättre.

§ Vattning är förstås viktigt för att få en fin rabatt. Rätt vattning baseras på växtslag, växtplats och säsong. Det är mycket svårt att säga en generell vattenmängd, men för många växter är 25-30 mm per vecka lagom. 1 mm regn är 1 liter vatten per kvadratmeter. Vattenkanna är ett mycket bra vattningsreddskap i och med att man då kontrollerar exakt vad som vattnas, hur mycket och vattentemperaturen. Vattenspridare är bekväma om man har stora ytor (men ger kallare vatten). Viktigast är förstås att själv kontrollera vattenbehovet. Sätt spaden i marken eller fingret i krukan och känn efter om det är torrt eller inte. Vid nyplantering ska plantan vara genomvattnad (sätt ner den i en hink med vatten) och vattna ordentligt efter plantering. Första säsongen är det viktigt att plantan inte torkar ut - följande säsong har den förhoppningsvis etablerat sig så att den klarar sig bättre tack vara ett större rotsystem.

Har rabatten växt igen? Behöver du hjälp med rensningen eller ska du kanske anlägga en ny rabatt? Vänd dig till Katrineholms Trädgårdstekniska Byrå.