Sommarblommor

pelargon_mm

Sommarblommor är en härlig del av trädgården! De finns i ett rikt utbud av färger och former, kan odlas i rabatter eller urnor, passar både i trädgård och balkong. Men det bästa är kanske variationsmöjligheterna - du kan ha en helt ny trädgård varje år! Ett år är det kanske färgsprakande rött och orange, nästa år blir det skira blå och vita blommor, för att sedan satsa på en doftande trädgård. 

Sommarblommor säljs färdiguppdriva eller så driver man upp dem själv från frö. Färdiguppdrivna blommor är bara att plantera i en större kruka/urna eller sätta ner i rabatten så tar de sig snällt. Det viktigaste är vattningen. Sommarblommor får inte torka ut! Annars är de i regel lättskötta, men ge dem näring också - blomor behöver något att äta om de ska växa och vara fina precis som vi andra. 

Den lite pyssligare sår sina egna blommor. På frö är utbudet av sommarblommor i det närmaste oändligt, så en idé är att så de ovanligare sorterna och köpa klassikerna färdiguppdrivna. Att så är i regel inte så krångligt, men läs på påsen vad som gäller för varje sort - det kan variera lite (olika sådjup, t.ex.). Tips för egen frösådd finns under rubriken "Frö" i vänstra marginalen. 

penser

Det finns sommarblommor för hela säsongen! På våren lyser penséerna upp. De finns i en uppsjö av färger och både små- och storblommiga. Tåliga är de också och klarar ner till 5 minusgrader. Sedan kommer sommaren med allt mellan himmel och jord: pelargoner, petunior, tagetes, sommarskära, husarknapp, svartöga, daggsalvia, solros, blomstertobak, isbegonior, m.m. Senare på säsongen dyker bollkryssen upp och på hösten blir det silverek, barrväxter i miniatyr, prydnadskål och ljung förstås! 

sommarblommor_2

Doftande sommarblommor är bl.a. heliotrop, strandkrassing, luktärter, chokladblomma, lövkoja och narcisstobak. 

Sommarblommor som trivs i skugga finns, även om de flesta tycker om sol. Några av de som går bra även i skuggigare lägen är: begonia, flitig lisa, femtunga och snöflinga. Bland de icke-blommande är palettblad och prydnadskål två bra val. 

Visste du att ett annat namn på fjärilsblomster (schizanthus x wisetonensis) är fattigmansorkidé? Förr i tiden var orkidéer en lyx och då kunde den vackra ettåriga fjärilsblomstern vara ett bra alternativ. 

Tips! Det är inte bara blommorna man kan variera - krukor och urnor är en stor del av intrycket. Färgen på krukan kan framhäva färger hos blommorna - vill du betona de röda eller de gula blommorna? Eller testa att plantera i exempelvis: en vattenkanna, en gammal byrålåda eller annan trälåda, kanske har någon en mjölkspann sen förr - bara fantasin sätter gränser!

Fuchsia

Visst är fuchsian vacker med sina dubba "kjolar" i skiftande färger! Den är en riktig klassiker i svenska trädgårdar och blev populär här redan på 1800-talet. Den trivs bäst i halvskugga, gärna lite svalt. För att få en fin fuchsia ska vissna blommor och blad plockas bort och toppa den gärna ofta för att få en kompakt växt. Fuchsian behöver förstås vatten, men den får inte stå blött, så överbevattna den inte. Glöm inte bort växtnäringen! 

Visste du att...

...det är lätt att ta sticklingar av fuchsia - så varför inte försöka? Sätt sticklingen direkt i en kruka med jord eller i ett glas med vatten. 

...man gärna kan vattna fuchsian på kvällen, hellre än dagen? Den växer nämligen på kvällarna. 

sommarblommor

PELARGONER PÅ VINTERN

Pelargoner måste tas in när säsongen går mot sitt slut, eftersom de inte klarar att övervintra på våra breddgrader. Helst ska de stå svalt/kallt, men det måste vara frostfritt. Är det tillräckligt kallt (5-8 grader) kan de stå mörkt och behöver i stort sett inget vatten under den riktiga vintern (droppar räcker). Ju varmare de står desto mer ljus och vatten behöver de. Om de övervintras i fönstret i ett vanligt rum behöver de alltså vattnas ibland, men ta det fortfarande lugnt. Pelargoner ska vara i vila under den här perioden. Står de i fönstret kommer de att bli lite gängliga, men det kan rättas till senare. Pelargoner som övervintras mörkt och kallt (men frostfritt) tas fram i mars och ställs ljust. Oavsett hur de stått är mars tid för beskärning. Beskärning hjälper till att hålla plantan fin och tät, istället för gänglig och gles. Obs! Hängpelargoner kan du behöva hålla ett extra öga på, eftersom de har lite större känslighet för torka än andra pelargoner.

pelargon

CYKLAMEN är en söt blomma som finns med vit, olika nyanser av rosa och röd blomning. Den är en bra höstblomma eftersom den tycker om svalka och trivs fram till frosten.